"Слънце Стара Загора БТ" получи безсрочен лиценз за цигари

Правителството издаде безсрочен лиценз за производството на тютюневи изделия на "Слънце Стара Загора БТ". Дружеството разполага с всички необходими технологични мощности лицензионни права за марките цигари, които произвежда, се посочва в съобщението на правителствената информационна служба.

В края на миналата година кабинетът издаде безсрочни лицензи на "Пловдив БТ", "Благоевград БТ" и "София БТ". Разрешения пък не получиха дружествата от системата на "Булгартабак холдинг" в Шумен, Плевен, Хасково и Асеновград. По този начин бяха изпълнени част от мерките в стратегията за раздържавяване на холдинга. Първоначално обаче беше предвидено и "Слънце Стара Загора" да има лиценз, защото беше включена в един от двата пула за продажба. Дружеството обаче е в състояние на фалит и не привлече инвеститорски интерес. Неиздаването й на лиценз заедно с останалите три дружества означава, че ако се стигнеше до сделка с "Бритиш американ тобако", най-вероятно старозагорската фабрика щеше да бъде затворена.

Според Закона за тютюна и тютюневите изделия издаването и отнемането на разрешения за производство на цигари се прави от Министерския съвет. С промените в закона се даде право на всички притежатели на едногодишни разрешения за производство на тютюневи изделия с неизтекъл срок до септември 2004 г. да подадат заявление за издаването на безсрочни.

За обезпечаване на контрола на притежателите на такива разрешения се въведе задължението за ежегодно представяне пред министъра на финансите на производствената им програма, отчет за нейното изпълнение, както и копие от счетоводния баланс и отчет за приходите и разходите за предходната година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK