Община Добрич ще прави ферма за калифорнийски червеи

Община Добрич ще си направи собствена ферма за калифорнийски червеи, които да превръщат сухите листа и треви от зелените площи в Добрич в биотор. Това съобщи главният експерт в общинската администрация Теодора Петкова. Тя обясни, че предложението е включено в общинската програма за опазване на околната среда до 2010 г. Предвижда се полученият компост да подхранва растенията в градския парк и междублоковите пространства.

Според Петкова проектът може да стартира още тази година. За реализацията му са необходими около 50 хил. лв. По-голямата част от сумата ще бъде вложена в изграждането на лехи за червеите. Отредено е и място на бъдещата ферма в общинския разсадник. Първата реколта от биотор се получава до половин година след зареждане на лехите, казаха експерти от общината. Те ще разчитат и на помощта на местни фирми, които от години се занимават с тази дейност. Водени са разговори общината да купи червеи от местната фирма “Разум”, която има опит в бранша и разполага с фермата в добруджанското село Опанец.

Няколко предприемачи от региона успешно развиват бизнес с преработване на органични отпадъци от калифорнийски червеи в екологично чист тор. Каварненската фирма “Булбиоеко” дори го предлага в течна форма.  От дружеството твърдят, че биоторът от червеи вдига между 30% и 60% зеленчуковите добиви. Продуктът обаче е скъп за селскостопанските производители и засега се използва ограничено в земеделието. Осем лева е цената на литър течен биотор. Вземат го фермери, които имат собствени ниви, са наблюденията на производителите от “Булбиоеко”. Те го използват предимно за подхранване на цветни лехи. Сред най-големите клиенти на фермите за червеи е  курортът Албена.


В момента изсъхналата листна маса от градските градини в Добрич се събира на купчини и по естествен път тя се превръща в тор, но този процес е бавен, уточняват от общината. Събраните отпадъци могат да бъдат преработени много по-бързо при реализиране на проекта за ферма с калифорнийски червеи.

Тази година в Добрич започва поетапното изграждане на няколко нови квартални парка. Във всеки декар зелена площ общината е планирала да инвестира между 40 и 50 хил.лв.  

- - -

Крайният продукт, който се получава при отглеждането на калифорнийските червеи, е биохумус. Характерна особеност на този продукт е това, че колкото повече отлежава, толкова по-ценен и добър става, тъй като той е “жив” продукт с много микроорганизми, които са подобрителите на почвата.

В Европа биоторът е три пъти по-скъп, отколкото в България. Средната цена на биохумуса в страната е 300 лв. на кубик. Навън според качествата, установени след химически анализ, цената е от 300 до 1000 долара на кубик.

В рамките на една година калифорнийските червеи се възпроизвеждат минимум осем пъти. При добро познаване на технологията и добра климатична година възпроизводството може да достигне до 12-16 пъти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK