"Дънди" повиши оценката си за златните залежи на "Ада тепе"

Канадската компания "Дънди прешъс металс" повиши оценката си за количеството златни залежи в златната мина на "Ада тепе" край Крумовград, съобщиха от компанията. Повишението е с 78 хил. унции, като в момента общо количество руда е за около 835 хил. унции (над 25 тона). На тази база ще се и извърши икономическата оценка за изграждане на мина до Крумовград. Оценката трябва да бъде готова до края на март, уточниха от "Дънди".

В мината ще се добива и сребро, като последните данни за запасите от този ценен метал бяха за близо 400 хил. унции.

Преди да започне изграждането на мината, трябва да бъде изготвена и оценката за въздействие върху околната среда, която трябва да е готова през първото тримесечие на 2005 г. "Дънди" планира да добива 150 хил. унции злато на година от мината, която трябва да започне работа най-рано в края на 2006 г. По сегашни цени на световните стокови пазари това количество от ценния метал се равнява на около 20 млн. долара на година. Дружеството планира да експлоатира мината между 8 и 12 години. Разработването на находището ще струва 45 млн. долара, показват предварителните разчети на "Дънди".

В края на миналата година от компанията съобщиха, че общо инвестициите на дружеството в страната, където компанията притежава и мината в Челопеч, ще стигнат 150 млн. долара до края на 2006 г. Част от тях ще бъдат вложени в средства за производство, така че след 2-3 години концентратът, който "Дънди" добива, да се преработва в България, а не както досега - да се изнася за Китай, Перу, Филипините и Канада. Според запознати компанията има интерес и към други възможни находища на злато в региона на Крумовград. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK