Габровският окръжен съд развали сделката за “Хидрострой 99”

Габровският окръжен съд анулира договора за покупка на 75% от акциите на “Хидрострой 99” ЕАД от “Хидрострой инвест” АД - Габрово, съобщиха от правораздаващия орган. Решението се отнася и за анекса към него, по силата на който трябва да се извърши прехвърлянето на още 20% от капитала на компанията. Очаква се този акт да сложи край на дългите съдебни дела между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) като продавач и купувача “Хидрострой инвест” АД, но решението не е окончателно и страните могат да обжалват в 14-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Обявеният за нищожен договор е сключен на 6 април 2000 г. със заповед на министъра на МРРБ след като “Хидрострой инвест” АД е обявен за победител в конкурса за продажба на 75% от капитала на ”Хидрострой 99” ЕАД. Тогава конкурсът е оспорен от друг участник, чиято жалба е разгледана от ВАС. Решението на магистратите гласи, че в конкурса има редица нарушения, даващи основания за отмяна на заповедта на министъра като незаконосъобразна, и влиза в сила на 24 юли 2001 г. Договорът е анулиран, защото е “сключен при липса на основание”.

Със своето решение Габровският окръжен съд постановява продавачът да върне парите, а купувачът - акциите. Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да възстанови на “Хидрострой инвест” АД сумата от 797 532 лева, а от своя страна акционерното дружество трябва да прехвърли обратно собствеността върху 19 340 лв. поименни акции от капитала на “Хидрострой 99” ЕАД.

Междувременно от пресслужбата на “Топ груп” - новият собственик на “Топлофикация - Габрово” заявиха, че на общо събрание на акционерите са направени промени в устава и ръководството. Избран е нов съвет на директорите. По негово желание е освободен досегашният управител инж. Георги Рашков. Заради доброто състояние, в което оставя дружеството, той е освободен и от отговорност. На първото заседание на новия борд ще бъде избран нов управител.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK