"Техноекспортстрой" иска концесия за петрол в Казахстан

"Техноекспортстрой" преговаря за участие в консорциум с американската компания "Юникъл" за получаване на концесия за добив на петрол в Казахстан, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски пред "Дарик радио". В консорциума ще участва държавната "Касмонай газ". Церовски не даде повече подробности за дяловото участие в консорциума. През 2004 година той посети Казахстан, която заяви интереса си към участието в петролопровода Бургас - Александруполис. Проектът е свързан с доставката на каспийски нефт за Западна Европа, а евентуалното участие на Казахстан - с факта, че смята проекта за конкурентен на петролопровода Баку - Джейхан.

Изявлението на министъра съвпадна с договорената трета дата,15 април, от българо-руско-гръцкия комитет за изграждане на съоръжението. Това е третото насрочване на подписване на меморандума за последните четири месеца, предишните се проваляха по различни причини, изтъквани от руската страна. Според официалното съобщение на министерството изграждането на нефтопровода ще стане на основата на проектно финансиране след доказване на икономическата ефективност и целесъобразност.

Ведомството на Валентин Церовски обясни, че руската и гръцката страна са приели предложението на България за промяна във философията при изграждането на съоръжението. Това означава, че няма да има дялово разпределение на участията на отделните държави, а компаниите, които се интересуват от проекта, ще се договарят помежду си.


Стойността на проекта е 720 млн. евро, тръбопроводът ще е дълъг 155 километра и по него ще се транспортират 35 млн. тона нефт годишно. В проектната компания България, Русия и Гърция ще имат равно участие. Преди повече от две години беше създадено дружеството "Трансболкан ойл пайплайн", в което участват "Лукойл България", "Магнум 07", "Монолит 3", "Индустриален холдинг България", "Контролно-заваръчни устройства" и "МG енергетика и природни ресурси". Министерският съвет реши да бъде създадена универсална инфраструктура за петролопроводите Бургас - Александруполис и Бургас - Вльора.

Беше регистрирано дружеството "Универсален терминал Бургас", в което "Техноекспортстрой" държи 55%, останалите са собственост на частната "Фронтиер", която работи по различни инвестиционни проекти в енергетиката. Проектът за общата инфраструктура ще бъде готов до една година. От регионалното министерство вчера коментираха, че двете дружества не се конкурират помежду си. Според Церовски България ще участва и в двата петролопровода. Меморандумът за Бургас - Вльора беше подписан в началото на годината и вероятно пет компании ще управляват съоръжението.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK