Търговците ще плащат 200 лева за достъп на автомобили до Несебър

Общинският съвет в Несебър промени таксата за достъп на автомобили на търговци в Стария град от 50 на 200 лева. Срещу тази сума плюс още 10 лева търговците ще получат магнитни карти с чип, които ще им осигуряват достъп до обектите им през целия летен сезон. Контролът на пропускателния пункт ще се извършва от компютърна система и чрез видеокамери. Бариерите ще са автоматични.

Колите, които са собственост на живеещите в този район, ще влизат безплатно. Ограничителен режим на движението в Стария Несебър ще бъде в сила от 1 юни до 30 септември, гласуваха още съветниците.

През активния летен сезон в Стария Несебър ще бъдат оформени четири паркинга, в новата част на града паркингите ще бъдат пет. За да паркират колите си на тях, търговците ще заплащат месечни такси от 50 лева. За туристи и гости на града престоят на автомобила ще струва 1 лев на час.

Основни приоритетни дейности на общината през сезон 2005 ще бъдат изграждането на светофарни уредби в новата част на Несебър, светофарни уредби за пешеходци в курортния комплекс Слънчев бряг, обособяването на т.нар. сини зони за кратковременно паркиране в централната част на селата Равда и Свети Влас, разширяване на трасето около вятърната мелница, разположена в началото на Стария град. В зона “Изток” на курорта Слънчев бряг още в началото на април ще започне изграждането на велосипедна зона. Средствата за всичко това ще бъдат осигурени чрез реинвестирани суми от туристическите такси, обясни кметът на Несебър Николай Трифонов. Той ще издаде заповед за спиране на издаването на строителни разрешения на територията на общината, включително и за Слънчев бряг. До 15 април на незавършените обекти трябва да бъдат направени необходимите заграждения. Сформирано е ново звено към общината, към което са назначени 86 души за почистването на комплекса. “Не може заради действията на някои хотелиери да допускаме оттеглянето на туристи от българското Черноморие, както видяхме, че стана на борсата в Берлин”, коментира Трифонов. В гласувания бюджет на общината са заделени 200 хил. лева за озеленяване.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK