"Дънди" ще инвестира над 100 млн. лева в мината на Ада тепе

Канадската компания "Дънди прешънс металс" ще инвестира над 101 млн. лева в мина за добив на злато на Ада тепе край Крумовград, съобщиха от дружеството. Парите ще бъдат вложени както в изграждането и разработването на открития рудник, така и в строежа на инсталация за преработка на златни руди. В сумата не се включват разходите по изграждането на хвостохранилището до мината. Само осъществяването на златодобивния проект ще струва около 68 млн. долара.

Заради стойността на инвестицията компанията "Болкан минерал енд майнинг" (БММ), която всъщност ще разработва златното находище, получи официално сертификата за първокласен инвеститор по проекта "Крумовград". БММ е собственост на канадското дружество. Това е третият сертификат за инвеститор от най-висок клас, издаден от Българската агенция за инвестиции (БАИ) след влизане в сила на Закона за насърчаване на инвестициите, и втори за "Дънди прешъс" след сертифицирането на "Челопеч майнинг", обявиха от БАИ.

Според инвестиционния план на находището в района на Ада тепе ще се добиват и преработват 850 хил. тона руда годишно. Планираното средногодишно производство на злато за първите пет години се очаква да бъде 150 хил. тройунции. Добитата руда ще се преработва до краен метал злато доре, което представлява сплав със съдържание на злато от около 85-90 на сто. Себестойността на една тройунция злато, добита в Ада тепе, ще е около 170 долара. Мината ще се експлоатира в продължение на поне 6 години, като ако се открият допълнителни залежи, този срок може да се увеличи до 10 години.


Изпълнителният директор на БММ и ръководител на проектите на "Дънди прешънс" за България Лоранс Марланд обяви, че промишленият добив от находището ще започне до края на първото тримесечие на 2007 г. Инвестицията ще започне през тази година, уточни Марланд. Той подчерта, че компанията няма да кандидатства за финансова помощ от държавата за изграждане на инфраструктура, но ще разчита на съдействие да купи необходимата му за проекта земя без търг или конкурс, но на пазарни цени. Марланд уточни, че става въпрос за общо до 350 хектара земя, която ще бъде закупена както от държавния горски фонд, така и от общината и от частни собственици. Самата мина ще е разположена на около една трета от тази площ.

Изграждането и експлоатацията на рудника ще осигури постоянна заетост на 200-250 души, преимуществено за хората от Крумовград. Допълнителната заетост, свързана с дейности около проекта, се очаква да достигне 1500 души, заявиха представители на БММ и БАИ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK