Басейните, кината и маршрутките ще се впишат в публичен регистър

Плажовете, плувните басейни, минералните и питейните водоизточници - общо около 30 вида обекти с обществено предназначение, ще се впишат в публичен регистър до края на годината. Това предвижда Наредба №9 за условията и реда за създаване и поддържане на публичен регистър на обектите с обществено предназначение, които контролират регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Наредбата беше приета от Министерството на здравеопазването и предстои да се обнародва в Държавен вестник.

Публичните регистри ще се изготвят от 28-те регионални инспекции, които през тази година наследиха Хигиенно-епидемиологичните инспекции (ХЕИ). В тях ще се поместят всички обекти с обществено предназначение, които са регламентирани в Закона за здравето. Сред тях са още интернет залите, автобусите и маршрутките, училищата, киносалоните и т.н. Там обаче не влизат болниците, предприятия за производство на лекарства или храни, аптеките, дрогериите, хранителните магазини, столовете и ресторантите, тъй като условията за дейността им се регламентират с други закони (Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина и Закона за храните).

Новите изисквания ще заменят досегашния режим, при който ХЕИ-та издаваха разрешения за функционирането на тези обекти. За регистрацията ще се плаща 26 лв. Собствениците на обектите трябва уведомят Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве до 7 дни, след като ги отворят. Те трябва да посочат адреса, дейността на обекта и името си. До 3 месеца след това инспекторите ще проверят здравните условия на място, както и дали е събрана цялата нужна документация - решение за съдебна регистрация, разрешение за ползване на обекта (не се изисква за обектите от шеста категория съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията), решение по оценка на въздействието на околната среда и лиценз от Агенцията за ядрено регулиране, ако е нужно. През тези три месеца обектите могат да работят, въпреки че още не са регистрирани. Вписването им в списъка ще става най-късно 14 дни след проверката на инспекторите.

Всички обекти, които са получили разрешение за работа от ХЕИ преди въвеждането на новите изисквания, ще се впишат в регистъра безплатно до края на годината. Това обаче ще стане само ако инспекторите не открият нарушение при проверките в тях. Удостоверенията за регистрация ще са безсрочни, те ще се променят само ако има изменения в дейността, собствеността или адреса на обекта.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK