"Бул инс": Кампанията по "Гражданска отговорност" беше разочароваща за пазара

Очакванията на застрахователния пазар по тазгодишната кампания "Гражданска отговорност" не се оправдаха и тя като цяло беше разочароваща, заяви Йордан Кифов, изпълнителен директор на четвъртото по големина дружество в сектора "Бул инс". Негови колеги наскоро обявиха, че плановете са били компаниите да съберат 180 млн. лв., но реалните резултати са далеч под тази сума. Официални и обобщени данни обаче все още липсват.

"Около един милион полици са сключени със срок под една година. В същото време застрахователите поемат рискове за милиони", уточни още Кифов. Той също се присъедини към колегите си от бранша, според които краткосрочните полици по "Гражданска отговорност" трябва да отпаднат. Тези дни над половин милион тримесечни застраховки изтичат и не е ясно колко от тях ще се подновят. "Късите полици бяха необходими тази година, за да се разбие кампанийността, която беше наложена по сключването на "Гражданска отговорност", и това вече се случи", заяви още директорът на "Бул инс". Според него делът на колите, за които има купени застраховки, са дори под 50%. "Вървим към криминализиране на "Гражданска отговорност". Просто в Европейския съюз няма да допуснат безотговорни шофьори да пътуват по пътищата без сключена полица, да правят катастрофи и да нямат пари да платят щетите. Най-вероятно страната ще бъде принудена да вземе крайни мерки", каза още той. Както е известно, ЕС настоява процентът на сключваемост на "Гражданска отговорност да е поне 80 на сто.

В сряда беше проведено и редовното общо събрание на "Бул инс". За 2004 г. брутните премийни приходи са в размер на 100.7 млн. лв., като това е увеличение с 18.84% спрямо предходната година. В абсолютно изражение повишението е с близо 16 млн. лв. И през 2004 г. дружеството е утвърдило водещата си позиция по "Каско", като тя заема 87.6% от общите й приходи. По "Гражданска отговорност" "Бул инс" е продала полици за 4 млн. лв., които представляват около 4 на сто от постъпленията. "Ще се насочим още повече към тази застраховка", обеща Кифов. Само по "Зелена карта" приходите са 2.5 млн. лв. Изплатените обезщетения са били за 41.7 млн. лв., което е с 11.2 млн. лв. повече в сравнение с 2003 г. Реализираната печалба от "Бул инс" е в размер на 2.29 млн. лв.

На събранието е взето решение да се увеличи капиталът с 2 млн. лв. до 13 млн. лв. Средствата, нужни за покачването му, ще дойдат от превръщане на част от отчетената печалба в капитал чрез издаване на нови акции.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK