До 15 май цената за “Златни пясъци” ще бъде платена изцяло

РМД “Златни” АД ще изплати и последната вноска по приватизационната сделка от 2000 г. за 63.84% от капитала на “Златни пясъци” АД най-късно до 15 май . Това съобщи изпълнителният директор на работническо-мениджърското дружество Николай Недков. Той уточни, че тогава изтича и крайният срок за плащането. В момента “Златни” дължи 4.13 млн. долара в брой. Парите са осигурени с кредит от Райфайзенбанк - България. Номиналната стойност на непаричните платежни средства, които “Златни” АД дължи, е равностойността на 17.5 млн. долара, 95% от тях вече са осигурени, другите ще бъдат купени до края на седмицата. Тяхната покупка също ще бъде финансирана от Райфайзенбанк. “Това ще стане най-късно до два-три дни. Изчакваме само писмото на Агенцията за следприватизационен контрол, в което трябва да бъде уточнен размерът на дължимата лихва”, каза още Недков.

Общата цена на сделката за “Златни пясъци” е 96 234 820 млн. долара. Консорциум от РМД ”Златни”, "Томас Кук" и "Агрима" закупиха през април 2000 г. 76% от акциите на капитала на туристическото дружество. При подписването на сделката бяха платени 8 083 725 млн. Според договора останалата част от сумата трябваше да бъде платена на 4 равни вноски с една година гратисен период. Задължението в компенсаторки беше 29 011 397 долара, но през миналото лято бяха платени 11.5 млн. от тях.

Приватизацията на “Златни пясъци” АД започна още през 1996 г. Приетата тогава формула бе продажба на обособени части от дружеството. По този начин бяха приватизирани хотели и заведения за хранене. Едва през 2000 г. държавата обяви за продажба и мажоритарния пакет от капитала - 76%. В крайна сметка за техен купувач бе определен консорциумът между РМД "Златни" Д, "Некерман" АГ и "Агрима" АД. Последните две компании придобиха съответно 8.36% и 3.8%. Остатъчните 11.24% от държавен дял в “Златни пясъци” АД бяха приватизирани на фондовата борса срещу компенсаторни инструменти.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK