Гърция, България и Русия подкрепиха Бургас - Александруполис

След десетгодишни преговори и отлагания във вторник най-после България, Гърция и Русия подписаха меморандума за изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис. Това е първата много важна крачка за реализацията на проекта и трите държави са убедени в неговата икономическа ефективност, заяви министърът на регионалното развитие Валентин Церовски.

Подписването на документа става възможно, след като българската страна предложи той да се реализира чрез проектно финансиране от частни компании. До момента руската страна твърдеше, че начинанието е икономически неефективно и няма да гарантира наторването на тръбата, поради което не желаеше да се ангажира с гаранции по проекта.

Стойността на тръбопровода е 700 млн. евро, по него ще бъде превозван суров петрол от руското пристанище Новоросийск до Бургас и оттам до гръцкото Александруполис. Дължината на трасето е 330 км, като основната е на българска територия. Очакваният капацитет на нефтопровода е 700 000 барела дневно (35 млн. т годишно), като е възможно той да бъде увеличен до 50 млн. тона годишно, съобщиха от МРРБ.


Проектът за пръв път беше разгледан преди 11 години, но успя да отбележи напредък едва тази година поради разногласията между трите страни за собствеността и финансирането на петролопровода, коментира в. "Файненшъл таймс".

"Убеден съм, че проектът може да бъде реализиран през следващите три-четири години", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски. Първата крачка след подписване на меморандума е да се структурира международна проектна компания за финансиране на проекта, допълни той.

Тя ще предложи вариантите за финансиране и структуриране и гаранциите за доставките на петрол. След това ще станат ясни интересите на компаниите, свързани с финансовото обезпечаване, строителството и оперирането с готовия петролопровод, поясни той. Всяка от страните срещу участието си ще създаде местна проектна компания. Преди две години беше създадена компанията "Трансболкан пайплайн България", в което участват "МG Eнергетика и природни ресурси", "Магнум О7", КЗУ, "Монолит-3", "Индустриален холдинг България" и "Лукойл България".

Те притежават по 14.3% от акциите в дружеството. Предстои среща с българските компании, проявили интерес към нефтопровода. ТНК БП, "Лукойл", "Роснефт" и други компании искат да участват в проекта, каза руският енергиен министър Виктор Христенко. По думите му в проекта трябва да участват нефтодобивните компании, в чиито ръце е натоварването на съоръжението. Меморандумът предвижда да бъдат включени и трети страни, като привлечем петролни компании от Азия, обяви министърът на развитието на Гърция Димитриос Сиуфас. Изграждането на Бургас - Александруполис няма да изключи възможността за друг проект за петролопровод през Балканите. Групата АМБО планира да изгради 900 км петролопровод, който ще преминава от Бургас през Македония до албанското пристанище Вльора. България вече работи по изграждане на универсална инфраструктура за двата проекта.

България ще построи 50 млн. т съоръжение за складиране близо до Бургас, мястото за разтоварване на петрола, транспортиран през Черно море от Русия и Грузия, докато Гърция ще построи близо до брега товарно съоръжение за танкери, но няма да прави значителни инвестиции в танкерни резервоари, защото районът е туристическа зона.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK