“Терем” ще модернизира Ми-24 за 40 млн. евро

Министерството на отбраната ще възложи на очакващото приватизация дружество “Терем” модернизацията на руските хеликоптери Ми-17 и Ми-24. Ръководството на военновъздушните сили е внесло във ведомството предложение за т.нар. малка модернизация. Тя ще се прави в заводите “Летец” - София и “Г. Бенковски” - Пловдив. Поръчката ще бъде възложена без конкурс. Това съобщиха в сряда източници от военното министерство.

Началникът на бойната авиация ген. Димитър Георгиев прогнозира в сряда, че се очаква решение по предложения проект на военния министър Николай Свинаров. Според изчисленията на военните ремонтът ще струва 40 млн. евро. Това е със 17 млн. евро по-малко от предложението на консорциума между израелската компания “Елбит системс” и американския гигант “Локхийд Мартин”. В края на миналата година той беше избран да извърши ремонта и модернизацията на хеликоптерите.

До договор обаче не се стигна, защото консорциумът не можа да се разбере с производителите на Ми - конструкторското бюро МИЛ, за сертификация на ремонтираните хеликоптери. Разликата в цената на двата проекта идва от предложената модернизация, обясниха вчера авиоексперти. Малката модернизация на “Терем” включва възстановяване на летателния ресурс с 5 години и частична подмяна на системата "свой-чужд" и комуникационната техника. От консорциума предлагаха пълна модернизация на комуникациите и въоръжението с последно поколение техника, включително и разработки на американския гигант и удължаване на живота на машините с минимум 10 години.


От внесения в министерството документ става ясно, че военното министерство също няма намерение да се пазари с руснаците за сертифициране на ремонтираните и модернизирани машини. Причината е, че руската страна иска първоначално да сертифицира производствените мощности на двата завода, за което ще трябва да се заплати. За да се избегне тази пречка, военните са решили да създадат собствени сертификационна система, която ще издаде необходимите документи след ремонта. Ако това не стане, ще се прибегне до услугите на украински военни заводи, които също произвеждат хеликоптери от марката Ми.

-------------------

Военното министерство започва подготовката си за най-големия проект за модернизацията на армията - покупка на нови изтребители. Той се изчислява на минимум 2 млрд. лв. В Пловдив началникът на бойната авиация ген. Димитър Георгиев обяви, цитиран от БТА, че на 24 април ще започне работа група за избор на изтребител.

Той уточни, че освен специалисти на военновъздушните сили, в нея са включени чужди експерти и представители на министерствата на отбраната, на финансите и икономиката. Изборът ще се осъществи по специална методика и програма, която се разработва от една година от ГлЩ на ВВС с помощта на американската фирма "Локхийд Мартин", каза още ген. Георгиев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK