Съдът може да отмени наредби за превозите и границите на земите

Според гражданката Антоанета Павлова от София нормативният акт на министрите на вътрешните работи и околната среда нарушава Закона за защита на конкуренцията и конституцията. Според нормата, която тя атакува, само агенцията “Автомобилна администрация” издава удостоверения за одобрение на пътни превозни средства за транспортиране на опасни товари. Документът е необходим на собственика на автомобила или камиона и на превозвача. Според Павлова така се създава монополно и господстващо положение на агенцията и се нарушават правата на гражданите и фирмите. В жалбата си тя обяснява, че в конституцията е регламентирано в кои области държавата може да създава монопол и това са железопътният транспорт, пощенските и далекосъобщителните мрежи, използването на ядрена енергия, производството на радиоактивни продукти и оръжие. Според нея фактът, че опасните товари не са изброени в основния закон, показва, че върху тази дейност не може да има монопол.

Също до месец магистратите ще се произнесат по жалбата на архитекта от София Юлиян Македонски. Той обжалва част от наредбата на министъра на регионалното развитие за устройството на отделните видове територии и зони. Според него министър Валентин Церовски незаконно е записал в нормативния акт, че когато земеделски земи се обособяват като вилни или жилищни зони, регулационните линии се прокарват, без да се спазват нормативите за лице и площ. Македонски атакува и текста от наредбата, според който в този случай с подробния устройствен план линиите задължително се прокарват по съществуващите граници на поземлените имоти.

Според архитекта така се нарушават конституцията и Законът за устройство на територията, които гарантират, че отчуждаването на собственост може да става само въз основа на закон и след предварително и равностойно обезщетение. В жалбата си Македонски обяснява, че при влизането в сила на подробния устройствен план за територии с неурегулирани поземлени имоти от всеки собственик се взима част от имота му - до 25%. Така подробният устройствен план се явява отчуждителен акт и на собственика се определя обезщетение, което, за да е справедливо, се допуска урегулираният поземлен имот да не е в точните кадастрални граници. Наредбата на Церовски обаче задължава регулационните линии да се прокарват по границите, когато земеделски земи стават вилни или жилищни зони. Считам, че министър не може да издава нормативен акт, според който при определени условия не трябва да се спазват конституцията и Законът за устройство на територията, твърди Македонски.

Той вече отмени текстове от друга наредба на Церовски, според които по изключение архитектите и строителите не бяха длъжни да изравняват сградите до едно ниво, когато строят на калкан. Архитектът доказа пред Върховния административен съд, че законът задължава при строителство калканните стени да се покриват напълно и не дава право на изключения.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK