Мениджърът на БТК е внезапно сменен

По-малко от три месеца след като БТК стана изцяло частна, мажоритарният собственик на дружеството "Вива венчърс", внезапно смени главния изпълнителен директор на телекома Уилям Ейлуърд.

Неговата позиция от 1 май ще заеме американецът Денис Уолах. Новината за решението на борда на директорите беше обявена в сряда първо от фондовата борса, където БТК е най-голямата търгувана компания.


По време на приватизационната сделка за БТК Ейлуърд беше консултант на американския фонд "Адвент интернешънъл" (собственик на "Вива венчърс"), а впоследствие стана прокурист и главен изпълнителен директор. Мотивите за смяната му не бяха обявени.

В съобщението до медиите Джоана Джеймс, председател на управителния съвет на БТК като представител на "Адвент", е цитирана: Решението за напускането на Уилям Ейлуърд беше взето съвместно. Ние му желаем успех в бъдещата му кариера. Според нея първият етап от преструктурирането на компанията е приключил успешно.

"Занимаваме се активно с преструктурирането на БТК, намалихме броя на работещите в компанията и изграждаме мрежата на третия мобилен оператор, което изисква да работим седем дни в седмицата", каза самият Уилям Ейлуърд пред "Дарик радио". Като свои успехи той посочи новото лого на дружеството и развитието на отдела за работа с клиенти. БТК ще бъде една от най-добрите компании не само в България, но и в Европа, заяви още Ейлуърд. Той допълни, че след напускането на компанията ще си почива. Засега остава неясно дали има намерение да остане в България.

В пресцентъра на БТК в сряда все още не разполагаха с данни за новия изпълнителен директор Денис Уолах. Официално за него беше обявено само, че е "със съществен опит като изпълнителен директор на телекомуникационни и кабелни оператори и компании, занимаващи се с услуги в Европа, Северна Америка и Азия". Неофициално се твърди, че е работил и в "Чешки телеком". Името Денис Уолах се среща и в информации на канадски бизнес издания, според които е работил и за компанията за производство на медицински уреди "Сентърпълс" (Centerpulse), където за последно е отговарял за продажбата на поделението за производство на сърдечни и сърдечносъдови уреди.

За изненадващото освобождаване на Ейлуърд тръгнаха разнообразни слухове, без никой от тях да бъде категорично потвърден.

Най-често предполаганата причина е забавянето на старта на GSM оператора, който БТК обеща, че ще пусне на 1 април. След като това не се случи, в сряда Джоана Джеймс обяви нов срок - до края на годината. По неофициална информация шефът на проекта по изграждане на GSM мрежата Джон Мънъри наскоро е подал оставка пред Ейлуърд заради несъгласия с политиката на компанията. Няма потвърждение дали тя е приета. Самият Мънъри е в отпуск и не беше открит за коментар. От пресофиса на БТК също не коментираха.

За 10-те месеца, откакто оглавява БТК, Ейлуърд влезе в открита конфронтация с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), както и с конкурентите на компанията.

По думите на Джоана Джеймс не може да се очакват промени в начина на управление на компанията, която навлиза във втория етап от преструктурирането си след продажбата на остатъчния пакет от 35% от акциите на фондовата борса. Този етап Джеймс свърза със започването на дейността на третия GSM оператор и развитието на UMTS услугите, след като компанията спечели лиценза за клас Б.

Цените на акциите на БТК не реагираха съществено на новината за смяната на изпълнителния директор. Акциите спаднаха с 0.73 на сто в сравнение с нивата от сесията във вторник, като затвориха на 366.11 лв. Към момента книжата са с над 20 на сто по-скъпи спрямо цените при дебюта им на фондовата борса.

Освен "Вива венчърс", която държи 65% от капитала на БТК, други акционери с относително големи пакети са швейцарската Барклейс банк с около 10 на сто, "Юнивърсал финанс" с 4.14% и инвестиционният фонд "Джулиус Баер интернешънъл екуити" с 2.63 на сто. Основни акционери във "Вива венчърс" са люксембургското "Карера холдинг" с 23% от акциите (или близо 15 на сто от БТК) и "Адвент" с 13.04 на сто от капитала на българския телеком.

Промените в управителния съвет на БТК бяха и най-дебатираната точка от дневния ред на проведеното на 8 април първо общо събрание на акционерите. На него след известни спорове (и с гласовете на мажоритарния собственик) миноритарните акционери излъчиха свой представител в ръководството на телекома.

Кадрови рокади се очакват и в "Мобилтел" и "Глобул". Все още не е обявено официално, но в "Глобул" се знае, че досегашният изпълнителен директор Николаос Цолас отива да работи в Румъния, където собственикът на втория GSM - гръцката компания ОТЕ, притежава мобилен оператор. Мястото на Цолас ще заеме търговският директор Анастасиос Кацарубас.

На телекомуникационния пазар има очаквания и че след като "Телеком Аустрия" купи "Мобилтел", промени ще има и на върха на тази компания.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK