“Хан Аспарух” започна износ на детайли за “Кизелбах Машиненбаутайле”

Добричкото дружество “Хан Аспарух” експортира първата партида от 3.5 хил. изделия по договора с германската компания “Кизелбах машиненбаутайле” (Kieselbach Maschinenbauteile GmbH”). Контрактът, чиято стойност е близо 1.4 млн. евро, беше сключен през март тази година. Проектът предвижда за година бившият военен завод в Добрич да произведе 170 хил. сегмента за колело, записани в производствената му листа с код JS 000540. Сегментите са част от системата за стациониране на ремаркетата прикачвани към товарните автомобили. За да е възможно изпълнението на договора, заводът закупи технологично оборудване за 36.5 хил. евро и нае 60 работници на двусменен работен режим.

В момента “Кизелбах” работи с десетина български производители, предимно от машиностроителния бранш. Компанията има също свои партньори в Чехия и Китай. Тя е създадена през 1991 г. и седалището й е в германския град Лаге. Фирмата търгува с отлети изделия и заварени детайли и конструкции. Сред нейните клиенти са големи производители на селскостопански и транспортни машини и съоръжения от цяла Европа. В предмета на дейност на “Кизелбах” е включена още търговия с детайли и възли за соларни инсталации.

Наскоро от “Хан Аспарух” заявиха готовността си да реализират 10-годишен проект за 500 млн. долара и в рамките на тази програма да сглобят 40 хил. трактора “Беларус”. Стартът на това производство ще осигури 300 работни места, сочат изчисленията на мениджърския екип на завода. Планирано е три четвърти от селскостопанските машини да се изнасят за Турция и Румъния.

Мажоритарен собственик на бившия военноремонтен завод “Хан Аспарух” е руската фирма “Беларус агротехника експорт”, чийто капитал държи регистрираният в Ингушетия “Славянски енергетически съюз”. Чуждестранните инвеститори купиха преди няколко години 80% от предприятието за 2.005 млн. лв. През есента на миналата година обаче се провали проектът им да ремонтират в Добрич военни самолети на беларуските ВВС. В началото на тази година в "Хан Аспарух" влезе съдия-изпълнител, който направи опис на имуществото. Това стана по искане на кредитна институция, на която дружеството дължи 1.5 млн. долара. Парите са били дадени като банкова гаранция по договора за ремонт на самолети L-39 за беларуските военновъздушни сили. Когато договорът се е провалил, гаранцията е усвоена от военното министерство на бившата съветска република. "Терем" също е завел иск към "Хан Аспарух", като сумата е за 1.8 млн. долара. Още около 400 хил. долара са неизплатените заплати на работници и служители. Ръководството на завода преговаря със синдикатите за съкращаване на част от работещите сега 94 души.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK