Агенцията за държавни вземания продава завод "Кристал"

Агенцията за държавни вземания (АДВ) в Перник ще продава недвижими имоти от стъкларския завод "Кристал". На 11 май в сградата на ведомството в Перник ще бъдат отворени предложенията за закупуване на отделните недвижими вещи, като общата им стойност е 987 470 лв.

Огледът на имотите - цеховете "Плоско стъкло", "Цветно стъкло", "Закалено стъкло",

"Материален", участък "Автотранспорт", локомотивно депо и др., ще се извършва всеки ден до 5 май, като оферти се подават до 9 май. Депозитът за участие е 10% от обявената начална цена.


До момента АДВ е осребрила имущество на "Кристал" за 20 хил. лева от продажбата на локомотив и леки автомобили. Стъкларският завод има натрупани задължения към Националния осигурителен институт (НОИ) и данъчните.

Завод "Кристал" е единственият производител на закалено стъкло у нас. Преди няколко години обаче дружеството почти спря дейността си, след като "Булгаргаз" преустанови подаването на природен газ заради непогасени дългове. След това в Перник се преработваше плоско прозрачно стъкло, внесено от чужбина.

По-късно "Булгаргаз" поиска неплатежоспособност на "Кристал" заради вземане от близо 5 млн. лв. През 1998 г. съдът обяви стъкларското предприятие в несъстоятелност, като кредитори са още данъчните и НОИ. По неофициална информация общият размер на техните вземания е около 2 млн. лева. За да ги обезпечи, Агенцията за държавни вземания беше наложила запор върху част от недвижимото имущество на "Кристал" и превозните средства, с които разполага предприятието и сега ги продава.

Досега са правени няколко опита пернишкият завод да бъде продаден, но те са били неуспешни, тъй като е нямало проявен инвеститорски интерес.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK