Четири плажа в Бургаска област ще се дават на концесия

Чрез провеждане на неприсъствен конкурс да се дадат на концесия морските плажове "Лозенец-Кумкашка", община Царево, "Поморие-юг", община Поморие, и "Делфин" и "Козлука", община Несебър, реши правителството. Срокът на концесиите ще бъде 15 години. Плаж "Лозенец-Кумкашка" е с площ 83 415 кв.м, "Поморие-юг" - 43 882 кв.м. Двата царевски плажа са значително по-малки - "Делфин" е 4247 кв.м, "Козлука" - 4914 кв.м.

Основни изисквания към бъдещите концесионери, които ще залегнат в концесионните договори, са да не събират входни такси за морския плаж, да осигурят благоустрояване на плажната ивица съобразно нормативните изисквания, да осигурят водноспасително и медицинско обслужване на туристите. В плановете си концесионерите ще трябва да набележат мерки за опазване на околната среда, за борба със свлачищата, ерозията и абразията в случаите, когато се застрашава целостта на плажната ивица.

През март правителството реши да даде на концесия за срок от 20 години три други плажа отново чрез неприсъствен конкурс. Това са "Арапя", "Бургас-север" и "Приморско-централен".


За ивицата "Арапя" в Царево, която е с площ 32 дка, победител стана "Аспикор" ООД. Инвестиционната му програма предвиждаше вложения от 1.65 млн. лв.

За концесионер на "Бургас-север" с площ 65 дка беше избран "Онтайм дистрибюшън енд лоджистик". Инвестиционната му програма е за 4 млн. лв. "Онтайм Д и Л" ЕООД е изключителен представител на множество търговски марки за България - "Меню", "Мултипак" и др., и продава различни стоки чрез вериги като "Метро - Русия", "Метро - България", "Била".

"Приморско-централен" с площ 19 дка беше даден на "Бул прим груп" ООД. Неговият проект предвижда инвестиции от 1.2 млн. лв.

С наредба на Министерския съвет за категоризиране на плажовете от средата на април всички собственици и концесионери на ивици се задължиха да приведат своите обекти в съответствие с новите изисквания. Срокът за това е октомври тази година, като дотогава концесионерите трябва да подадат заявление за категоризирането на плажовете до министъра на културата и туризма чрез Агенцията по туризъм.

Плажовете трябва да отговорят на определени задължителни минимални критерии за обезопасеност, информационна обезпеченост, спазване на санитарно-хигиенните норми и предлаганите туристически услуги. В зависимост от степента, в която са покрити изискванията на наредбата, плажовете ще попадат в категория А, Б или С, като А е най-престижна.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK