"Щрабаг" ще строи пътя до ГКПП Рудозем

Смесеното дружество "Рудозем" АД, което обединява австрийската компания "Щрабаг" и българските "Инжстрой" ООД и "Виастройинженеринг" ООД, ще строи подходния път до новия граничен пункт ГКПП "Рудозем". Строителният надзор ще се осъществява от белгийския консорциум "Сафеж консултинг инджиниърс" (SAFEGE Consulting Engineers). В сяда зам.- министърът на регионалното развитие Белин Моллов подписа договорите с двете компании, които бяха избрани след проведени международни търгове.

Договорът за строителството е за близо 7 млн. евро, от които 5 млн. евро са осигурени от европейската програма ФАР -Трансгранично сътрудничество по финансов меморандум от 2003 г. Останалите 2 млн. евро са от републиканския бюджет. Контрактът за строителния надзор е за 700 хил. евро.

Изграждането на ГКПП Рудозем - Ксанти е част от спогодба между България и Гърция от 1995 г. за отваряне на три нови гранични пункта. Другите са Гоце Делчев - Драма и Кърджали - Комотини, като досега нито е един не е пуснат.


Според договора за срок от две години "Щрабаг" трябва да изгради нов 10-километров участък от Рудозем по трасето на стария ксантийски път, който не се ползва от 1947 г. Проектът на пътното трасе е съобразен с очаквания бъдещ трафик и е проектиран за скорост от 60 км/ч. С успешното завършване на пътната връзка се очаква увеличение с около 28% на международния трафик по направлението Смолян - Рудозем - Чепинци - Ксанти.

Освен този проект в момента австрийската "Щрабаг" и приватизираната от нея българска компания "Инжстрой" работят по още няколко държавни обекта у нас. Единият е терминала на летище "София", като срокът за пускането беше удължаван на два пъти, а първоначалната цена на строителството беше увеличена с 4.8 млн. евро. "Инжстрой" в момента ремонтира пътя Монтана - Видин. Двата проекта трябва да бъдат завършени през тази година, но компанията едва ли ще успее да спази сроковете.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK