Кратки икономически новини

Осем застрахователя с нови членове в мениджмънта си

Осем застрахователни компании имат нови членове на управителни органи. Това съобщиха от застрахователния надзор. Според решенията на Ралица Агайн Красимира Дюлгерска-Стойкова става член на СД на БАЕЗ ЕАД, Ася Аксентиева - председател на УС на “ЗК Левски Спартак” АД, Асен Минчев е одобрен за член на управителния съвет на “ЗД Евро инс” АД, Борис Георгиев за член на УС и председател на ВЗК “Медик - център - Взаимозастрахователна кооперация MCMIC”, Велико Търново, Яна Спасова за член на УС на „ЗК Юпитер” АД, Румяна Кънчева за член на СД на ЗК “Орел Живот” АД, Румяна Кънчева за член на СД на ЗК “Орел” АД, Лазар Илиев и Виктор Мечкаров за представители на ЦКБ АД, София, в качеството й на член на НС на “ЗАД Армеец”.

БНБ е домакин на годишната среща на централните банки "Франкофония"


Четиринадесетата годишна среща през 2006 г. на централните банки от франкофонските държави “Франкофония” ще бъде организирана и проведена от Българската народна банка. Във връзка със скорошното подписване на договора с ЕС и предстоящото членство на България в съюза през 2007 г. това събитие е изключително важно и престижно за представянето на страната ни в общността. Годината непосредствено преди присъединяването на България като пълноправен член на ЕС е стратегически важна, защото тогава ще бъдат правени оценки и взети решения от изключително значение за интеграционния процес, заявиха от БНБ. Срещите на представителите на централните банки от над 30 страни - членки на “Франкофония"-та, са свързани с редовно и активно участие на управителите и членове на управителните съвети от евросистемата - Франция, Белгия, Люксембург, също и Канада и Швейцария. Голяма част от новите страни членки, както и бъдещите такива са изключително активни, като например Словения, Румъния, Полша.

Трима застрахователни брокера получиха лицензи

Застрахователният надзор издаде разрешение на три застрахователни брокера да извършват дейност. Това са

“ВИП брокерс” ЕООД, “Корект-инс” ЕООД и “Класик сървисис” ЕООД. Освен това са били одобрени и четирима нови актюери на застрахователни дружества: Румяна Петкова и Светла Дайнова за актюери на “ДЗИ - Общо застраховане” АД, Евелина Ангелова за актюер на ЗК “Орел Живот” АД и Антон Бранков за актюер на “Общинска застрахователна компания” АД.

"Луфтханза" увеличи оперативната си печалба с 90 млн. евро

През традиционно слабото първо тримесечие германската авиокомпания "Луфтханза" подобри своите оперативни резултати с 90 млн. евро, съобщиха от компанията. През първите три месеца на тази година "Луфтханза" генерира 3.9 млрд. евро приходи, което е значително повече от резултатите през миналата година. Приходите от превоз се увеличиха с 3.2 процента благодарение на ръста на продажбите и по-голямата натовареност на "Луфтханза карго". "Луфтханза" направи доста важни стратегически решения през първото тримесечие. Сливането със "Суис" ще разшири ролята на "Луфтханза" като водещ превозвач в пътническия бизнес. Филиалите "Лейжър травел" и "Кетъринг" също бележат напредък.

3М купува производител на пречиствателни инсталации за $1.35 млрд.

Американският индустриален конгломерат 3М обяви, че ще купи производителя на пречиствателни инсталации "Куно" (Cuno) в сделка за 1.35 млрд. долара, предаде Ройтерс. Акционерите на "Куно" ще получат по 72 долара в брой за всяка притежавана от тях акция. 3M ще поеме също така наличните задължения на компанията в размер на 60 млн. долара. Със сделката от 3M ще разширят присъствието си на пазара на пречиствателни инсталации, използвани за пречистване на вода и въздух. За последните десет години "Куно" е отчела среден ръст на продажбите си от над 9% и над 30% покачване на печалбата. От 3M обявиха, че възнамеряват да финансират сделката с разполагаемите си налични средства, като се очаква тя да даде положителен резултат в печалбата на компанията през следващата година.

BNP Paribas повиши печалбата си с 56%

Печалбата на френската банка BNP Paribas се е повишила през първото тримесечие на настоящата година с 56%, в резултат на силния ръст на приходите за годината, предаде агенция "Дау Джоунс". Чистата печалбата на банката възлезе на 1.72 млрд. евро в сравнение с реализираната през същото тримесечие на миналата година печалба от 1.1 млрд. евро. Приходите на компанията са нараснали с 19% до 5.6 млрд. евро, а оперативната печалба на банката се е повишила с 37% до 2.46 млрд. евро. Международното звено на банката отчете ръст от 19% на годишна база в оперативната си печалба до 492 млн. евро. От BNP Paribas обявиха, че възнамеряват да изкупят собствени акции на стойност 600 млн. евро през настоящата година

"Уол Март"обяви по-слаби от очакваните резултати

Най-голямата търговска верига в света - "Уол Март", отчете ръст в печалбата си за първото тримесечие от 14%, но печалбата се оказа леко под средните очаквания на анализаторите, съобщи Ройтерс. За тримесечието американската компания отчете печалба в размер на 2.5 млрд. долара. От ръководството на "Уол Март" заявиха, че печалбата на компанията е била подпомогната от 145 млн. долара еднократни приходи. Продажбите на компанията са нараснали с 10% до 70.9 млрд. долара от реализираните през същото тримесечие на миналата година продажби в размер на 64.76 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK