"Златни пясъци" ще гарантира заем на свой акционер

Акционерите на "Златни пясъци" АД ще гласуват решение за издаване на гаранция по договори за банкови кредити, сключени от "Златни" АД и "Акваполис" ООД, съобщиха от Българска фондова борса. Според поканата на общото събрание, което ще се проведе на 30 юни, акционерите на курорта ще гласуват овластяване на управляващите органи да сключат сделки с активи на дружеството, с които да се обезпечат сключените банкови кредити.

Става въпрос за обезпечаване на два банкови кредита, сключени от "Златни" АД с Райфайзенбанк на 28 март 2005 година. Единият кредит е за 4.111 млн. долара, а другият - за 3.4 млн. евро.

"Златни" АД е правоприемник на работническо-мениджърското дружество създаденото с цел участие в приватизацията на курорта, който в консорциум с "Некерман" и "Агрима" през 2000 г. купи мажоритарен пакет от 76% в курорта, като част от сумата се договори да бъде платена в непарични средства за няколко години. Последната вноска по приватизационния договор е внесена на 15 май, съобщи Ирина Угринска, PR на компанията. Не е изключено дори част от кредита от Райфайзен банк да е използван именно за плащане по приватизационния договор, смятат анализатори.


Според представените в борсата данни към края на 2004 г. "Златни" АД притежава 63.84% от капитала на "Златни пясъци" АД. Съгласно разпоредбите на Закона за публично предлагане на ценни книжа в случай РМД-то се явява заинтересувано лице и затова няма право да гласува на предстоящото общо събрание по тази точка от дневния ред. Независимо от това се предполага, че по всяка вероятност решението ще бъда прието, тъй като зависи от основния миноритарен акционер "С-Травел" АД, който притежава 20.38% от капитала на курорта и е близък до мажоритарния акционер.

Акционерите на "Златни пясъци" ще гласуват и издаване на гаранция по банковия кредит на "Акваполис", в което курортът притежава 33% от капитала. Първоначално "Акваполис" сключва банков кредит с Хебросбанк на стойност 2 млн. евро, а впоследствие кредитът се увеличава с още 400 хил. евро. като същевременно се разсрочва за срок от четири години. Според предложението на Съвета на директорите "Златни пясъци" АД ще обезпечава задължението на "Акваполис" само за сумата от 400 хил. евро.

При липса на кворум събранието ще се проведе на 22 юли. Поканата за ОСА предстои да бъде публикувана в Държавен вестник, като последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в събранието е 14 юни.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK