"Златни пясъци" обжалва заповедите на РДНСК за спиране на строителството

Акционерните дружества "Златни пясъци" и "Апард хотел Явор" подадоха жалби срещу заповедта на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) във Варна за спиране на строителството на техни туристически обекти. Това съобщиха от пресслужбата на Варненския окръжен съд. Мотивът, с който строителният надзор спря строителството, е, че са нарушени ограничителните срокове, фиксирани в разрешителните за строеж, издадени от община Варна. Според заповед на варненския кмет Кирил Йорданов строителството в курортите е забранено от 1 май до 15 октомври.

"Златни пясъци" е подало две жалби - едната за Търговски комплекс "Парадизо" в центъра на курорта, а другата за развлекателен комплекс "Морско око". "Апард хотел Явор" обжалва заповедта за преустановяване на строителството на едноименния хотел. Дружествата очакват от магистратите да отменят заповедите на РДНСК, за да продължат да строят.

В списъка на спрените от РДНСК обекти влизат освен трите обекта, за които са подадени жалби, и тяло А и тяло В на хотел “Сънрайз”, хотел “Кемпински грандхотел Ермитаж” и хотел “Парадайз грийн парк”. Спряно е и строителството на жилищните сгради “Иглика 1” и “Иглика 2” и на разположения на мястото на бившето перално стопанство на Златни пясъци “Джоя парк”. Заповедите на РДНСК могат да се обжалват в 14-дневен срок от връчването им. Срокът изтича на 26 май.


Според източник от ръководството на "Златни пясъци" строителството на търговски комплекс "Парадизо" се извършва на базата на инвестиционен договор, сключен между дружеството и фирмата на асеновградския бизнесмен Красимир Терзиев. Това е договор базиран на принципа "ела-построй-използвай", при който собственикът на терена получава възнаграждение подобно на наем.

"Парадизо" се намира в непосредствена близост до плажната ивица. Той, както и основната реконструкция на крайбрежната алея в курорта трябваше да бъдат завършени до края на април.

Строителството на развлекателен комплекс "Морско око" също се извършва на базата на инвестиционен договор. Според проектите на комплекса той трябва да включва магазини, заведения за хранене, детски кът и басейн.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK