Двойните сертификати отнемат $370 млн. годишно

Българските компании износители и вносители губят годишно по 377 млн. долара за двойно изпитване и сертификация на продуктите, с които да гарантират, че те са безопасни за потребителите. Това показват данни от изследване на Българската стопанска камара (БСК), осъществено по методика на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Разходите на компаниите, свързани с изискванията за безопасност на всички европейски директиви, са около 2% от стойността на стоките, съобщи директорът в БСК Борислав Георгиев.

България преговаря с Европейската комисия вече трета година за признаване на сертификатите на българските лаборатории за оценка на стоките в ЕС. Очаква се още това лято София и Брюксел да подпишат протокол завзаимно признаване на оценките на съответствието. Тъй като поне засега система за взаимно признаване на резултатите от лабораторни изпитвания на стоките не съществува, българските компании са принудени да плащат два пъти за тези изследвания - и в България, и в страната, в която изнасят, поясни Георгиев.

В същото положение се оказват и самите лаборатории. По думите на управителя на "Екосертификат" ООД Иван Темнисков в страната няма система за калибриране на измервателните уреди. Затова собствениците на изпитвателна апаратура се принуждават да я изпращат в Гърция, за да са сигурни, че мери точно.


Българските компании, които произвеждат за износ в Европейския съюз, ще продължат да го правят и след 2007 г., въпросът е какво ще се случи с онези дружества, които работят само за местния пазар, постави въпроса Борислав Георгиев. Той препоръча браншовите организации да не чакат някой да им "сведе" европейските правила, а да разработят собствени стандарти. Експертът даде пример с българското кисело мляко. На практика то вече почти никъде не се произвежда по оригиналната технология, а тя би могла да се защити с местен стандарт, създаден от самите компании. Георгиев даде пример и с френските производители на етерични масла. Преди време те поискаха съдействие от българските си колеги, когато в Европейската комисия под натиска на химическите концерни се обсъждаше за натуралните продукти да бъдат въведени изисквания като за химикалите.

Председателят на Българския съвет по доброволна сертификация проф. Бранимир Сандалски съобщи, че досега България е въвела около 6% от съществуващите международни стандарти и 15% от европейските. По думите му към момента на присъединяването си към ЕС страната трябва да е въвела 80% от европейските правила. Въпреки че приетите стандарти са малко на брой, въвеждането им често е формално, твърдят специалистите. Превежда се само заглавната страница, а самият стандарт остава на английски език. Затова лаборатории в провинцията често възлагат превода на местната учителка, което води до грешки, а впоследствие и до неправилно прилагане на изискванията, обясни Темнисков.

----------------

Разходи на компаниите, свързани с изисквания за безопасност (в млн. долари)

- - - 2001 г. 2002 г. 2003 г. 2004 г. 2005 г.*
износ 5099 5578 7522 9888 10936
разходи за износ 102 98 150 198 219
внос 7230 7706 10834 14378 15574
разходи за внос 145 154 217 295 311

*приблизителна оценка

Източник: Българска стопанска камара

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK