Само два строежа в Златни пясъци няма да бъдат завършени в срок

Два от строящите се хотели в курорта Златни пясъци - "Кемпински грандхотел Ермитаж" и "Джоя парк", няма да бъдат завършени в рамките на поне още 30 дни, съобщи варненският кмет Кирил Йорданов. По думите му администрацията е отправила искане към Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) за отнемане на възможността за извършване на строителни дейности. Подобно искане е отправено и към "Златни пясъци" АД - дружеството, което стопанисва инфраструктурата в курортния комплекс. Отговор от страна на изпълнителния директор на дружеството Силвия Александрова не е получен.

Забраната за извършване на груби строителни работи в Златни пясъци, наложена от варненския кмет, трябваше да влезе в сила още на 1 май. Тази заповед обаче не беше спазена. На 12 май строителният надзор замрази строителството на девет обекта в комплекса, сред които бяха "Кемпински грандхотел Ермитаж" и строящата се на мястото на бившето перално стопанство сграда с ваканционни жилища "Джоя парк". Инвеститор на новия петзвезден "Кемпински грандхотел Ермитаж" е "Съни травел" ООД. Дружеството е 100 процента собственост на регистрираната в Люксембург "Сигма кепитъл инвестмънтс".

Девет акта за изхвърляне на строителни отпадъци на нерегламентирани места в Златни пясъци е съставила до момента Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ), съобщи директорът на инспекцията Теодора Караиванова. Три от актовете са отменени, тъй като нарушителите са изчистили отпадъците си. Според Йорданов "Златни пясъци" АД ще почисти със собствени средства пръстта и строителните отпадъци от общата инфраструктура.


По думите на варненския кмет заради невъзможността към днешна дата да се извозят строителните отпадъци се отлага въвеждането на транспортната схема. Тя трябваше да влезе в сила от първи юни. Схемата залага кръгово, двупосочно движение. Влизането в курорта ще се извършва през две от общо 4 КПП - "Република" до входа на ВК "Ривиера" и "Гаража" до управлението. Напускането на комплекса ще става през останалите два пункта - до едноименния ресторант "Воденицата" и "Хоризонт", до обръщача на автобусите. Паркирането ще бъде възможно освен на няколкото паркинга и в лявата лента за движение на пътното платно. Транспортната схема предвижда и три пешеходни зони. В сила е и забрана за движение на велорикши, файтони и мотопеди.

Засега липсва яснота около схемата за разполагане на временните обекти в курорта, каза Йорданов. Според Димитър Лефтеров, председател на Съюза на собствениците в Златни пясъци, схемата ще бъде окончателно готова до 30 юни. Дотогава ще бъде валидна миналогодишната схема. Тя включваше разполагането на общо 800 бараки, павилиони и сергии.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK