Одити са предотвратили вреди за държавата за над 30 млн. лв.

Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол (АДВФК) е предотвратила през 2004 година вреди за държавата за 30.1 млн. лв. Това е видно от отчета за дейността на контролния орган през 2004 г., който правителството прие на вчерашното си заседание. По време на одитите са възстановени 329 хил. лв., съставени са 95 акта за начет за 1.7 млн. лв., а за останалите вреди са предприети други действия съгласно Закона за държавен вътрешен финансов контрол.

Докладът показва, че през 2004 година са направени общо 4062 одита, от които 2749 са по конкретни финансово-контролни задачи, 1237 - от делегирани вътрешни одитори, а 76 са одитите при разпоредителите със средства по фондове и програми на Европейския съюз.

Във всички първостепенни разпоредители с кредити по републиканския бюджет системата на предварителния контрол действа ефективно, но в голяма част от второстепенните той все още не е въведен, пише в документа.


В голяма част от общините няма изградена система на предварителен контрол като задължителен елемент на системи за финансово управление и контрол, се посочва в отчета.

Това е една от причините за отклонени средства от държавни дейности за покриване на бюджетните разходи на общински дейности, за нецелево използване на предоставените бюджетни средства, за поемане на задължения без наличието на утвърдени бюджетни кредити, което води до приключване на бюджетната година с просрочени задължения и др.

Дадените препоръки на разпределителите със средства от Европейския съюз са насочени към повишаване на мениджърската отговорност в процеса на подготовка за преминаване към разширена децентрализирана система на управление на програмите ФАР и ИСПА.

При осъществения контрол върху разпоредители със средства от ЕС са извършени: Сертификация на сметките на програма САПАРД и на програми "Леонардо да Винчи" и "Сократ" към Центъра за развитие на човешките ресурси; първи финален одит при приключване на финансов меморандум по програма ИСПА; вътрешен одит по програма ИСПА - ИА "Пътища", МРРБ, МТС и МОСВ. По програма ФАР - ИА/МРРБ, МТСП, в дирекция "Централно звено за финансиране и договаряне" (ЦЗФД) в МФ; вътрешни одити в дирекция "Национален фонд" към МФ по програмите ИСПА, САПАРД и ФАР.

---------------------

Установени нарушения от АДВФК през 2004 г. (в млн. лв.)

По Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на обществени поръчки под праговете329.3

Невнесени задължения към държавата и общините8

На Закона за счетоводството112.7

Неосчетоводени дълготрайни материални активи37.1

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK