Над 26% е ръстът на приходите от концесиите на морските плажове

Над 26% е отчетеният ръст на увеличение на приходите от възнаграждения по договори за концесиониране на морски плажове през изминалата година, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Приходите за 2004 г. са повече от 5.7 милиона лева, като реализираното преизпълнение на планираните постъпления е над 10%. Това е посочено в годишния доклад на междуведомствената комисия за контрол по цялостното изпълнение на концесионните договори на морски плажове. Документът ще бъде внесен от ведомството на министър Валентин Церовски в Министерския съвет.

В момента регионалното министерство води 13 дела срещу неиздължили се концесионери на плажовете. Общата стойност на исковете е над 3.6 млн. лв. Договорите с некоректните концесионери са сключени през 1998, 1999 и 2000 г. Най-голям е искът срещу концесионера на курортен комплекс "Албена" по договор от 1998 г. "Албена" АД дължи концесионни такси на държавата от 2002 г. Вноската за 2004 г. е в размер на почти 530 хиляди лева. По три от заведените искове вече има влезли в сила съдебни решения и концесионерите са погасили част от задълженията си към държавния бюджет.

През следващата седмица на заседание на контролната комисия ще бъде определен график за проверки по цялостното изпълнение на концесионните договори на морски плажове за този сезон.


От ръководството на "Албена" АД многократно са заявявали, че концесионната такса за плажа е несправедливо висока, и настояваха за нейното преразглеждане. Недоволството на концесионерите беше причина миналата година регионалното министерство да промени методиката на изчисление на възнаграждението. Така концесионната такса вече не е обвързана с минималната работна заплата, а беше заменена с база от 110 лв., която се актуализира всяка година с процента на инфлацията.

По данни на строителното министерство от общо 300 плажове по морето действащи концесии има за около стотина. Това са морските ивици в големите курорти или в близост до тях. Причината да няма концесионери за останалите плажове е, че възвръщането на инвестициите e почти невъзможно. Според концесионери приходите от предлагането на чадъри, шезлонги и разносна търговия едва покрива разходите за почистване, охрана и оборудване.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK