Мегапроект предлага европейско АПК

Дребните и средните земеделски производители могат да се обединят в сдружения, които да произвеждат за пазарите в Европейския съюз и Русия. Тази идея е в основата на проект на НДСВ за развитие на земеделието и преработвателна промишленост.

Той предвижда частни инвестиции за 3 млрд. лв. през следващия правителствен мандат. Парите трябва да дойдат от европейски корпорации - големи търговски вериги и индустриалци в преработвателната промишленост, които да действат в консорциум и да управляват проекта с помощта на обучени български експерти, съобщи председателят на Съвета по икономическа и финансова политика на НДСВ Иван Ковачев. Проектът включва създаването на 38 аграрно-промишлени зони, разпределени из цялата страна. Те ще се сформират чрез сдружаването на малки и средни земеделци и ще са снабдени с нужната селскостопанска техника, семена, торове. Готовата продукция ще се използва за суровина в преработвателни и хранително-вкусови предприятия, чиито продукти ще са продават на осигурените от консорциума пазари. След продажбата на продукта производителите ще могат да изплатят своя дял от разходите. Проектът не е предизборен, увериха от НДСВ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK