РИОСВ откри 650 куб.м боклуци до Златни пясъци

Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) във Варна е констатирала над 650 куб.м строителни и битови отпадъци в нерегламентирани сметища в курорта Златни пясъци. Това съобщи директорът на инспекцията Теодора Караиванова. Сметищата са засечени при контролни проверки на територията на природния парк Златни пясъци във връзка с началото на летния туристически сезон и зачестили сигнали за замърсяване със строителни отпадъци.

Освен отпадъците екоинспекторите са констатирали и няколко нерегламентирани депа за изкопна земна маса. Най-замърсени са териториите вляво и дясно по протежение на асфалтовия път, който води до атракционния комплекс "Горски кът". Незаконни сметища са открити и по пътя за защитената местност Аладжа манастир в природния парк Златни пясъци.

Те са не по-малко от десет, уточни Караиванова.


От РИОСВ са изготвили проект за почистване на нерегламентираните сметища от територията на парка. Отпадъците ще се извозват по предварително утвърден маршрут от варненската фирма "Хидрострой" ООД. Извозването ще бъде безвъзмездно и ще бъде съобразено с рекултивационен проект в територията на кариерата "Маница" до Варна.

До края на май варненските екоинспектори бяха съставили девет акта за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци в комплекса. По-късно три от актовете бяха отменени, тъй като нарушителите разчистиха депата си.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK