Кабинетът отпусна 4 млн. лв. за околовръстното край "Бизнес парк София"

Правителството отпусна три пъти по-ниска сума от исканата от германския холдниг "Линднер" за изграждането и реконструкцията на пътната настилка около "Бизнес парк София". В четвътък кабинетът даде 3.96 млн. лв. за изграждането на инфраструктурата на комплекса. Средствата са от бюджета на Министерството на икономиката. Те се предоставят, защото "Линднер" стана първата компания, получила сертификат за инвеститор първи клас с вложения от над 70 млн. лв. Основната част от средствата ще отидат за ремонта на южната дъга на околовръстното шосе, е посочено в съобщение на правителствената информационна служба.

Германската компания искаше 12 млн. лв. за инфраструктура срещу вложения от над 400 млн. лв. до края на 2008 г. С 12 млн. лв. се предвижда да се ремонтира околовръстният път в зоната от сградата на "Технополис" до пресечката с "Бистришко шосе", изграждането на свързващ мост на локалите от двете страни на околовръстния път и на улица, която да свърже северната локала на околовръстния път с "Бистришко шосе". Това са трите жизнено важни улици, които трябва да бъдат изградени и ремонтирани, за да може проектът "София парк", който включва бизнес, жилищен и търговски комплекс, да функционира нормално, твърдят от "Линднер".

През следващите три години германската компания планира да вложи над 150 млн. лв. в разширението на бизнес парка. Реализацията на проекта започна през май 2001 г. Досега са построени повече от десетина сгради и обслужващата инфраструктура. Към момента са вложени 173 млн. лв., от които 106 млн. лв. са на "Линднер", а останалите - на корпоративни клиенти. До края на 2008 г. върху терена от 220 дка трябва да има изградени 35 сгради с обща разгъната застроена площ от 330 хил. кв.м. Парковото пространство е 100 декара, а останалите се заемат от корпоративните и търговските сгради. В завършения вид на бизнес парка се очаква да оперират над 400 компании, като създадените работни места ще са 11 500. В момента в бизнес парка работят около 4000 души.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK