Производителите на салфетки и тенджери ще отговарят на нови изисквания

По-детайлни изисквания към всички продукти, които не са от пластмаса и служат за приготвяне, съхранение или продажба на храни, се регламентират с промени в Наредба №24 от 2001 г. на Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите. Очаква се измененията да влязат в сила през август.

Поправките засягат всички опаковки, прибори и съдове като тенджерите, тиганите и други. Изискванията обаче няма да важат за производството на обвивки от изкуствена целулоза или такива, които се изяждат заедно с храната, като фунийките на сладоледа например. В момента изключение се прави само за антики - грънци, бокали и т.н., както и за чешмите.


Най-големите изменения ще са за продуктите от целулоза. В момента те са определени като опаковки и "части от други предмети". Занапред в тяхното число ще влизат и всички "крайни продукти", които са в досег с храна като салфетки, хартиени кутии, кесии, чинии и чаши за еднократна употреба. Те ще могат да се изработват само от фини листове материал, гласят още промените. Също така хартията, която се докосва до храна, ще може да има покритие само от целулоза или от пластмаса.

Въвеждат се и по-строги правила при поставянето на етикети върху всички съдове и стоки при продажбата им в магазините. В момента може да се избира къде да се постави надписът с името на производителя или вносителя - дали върху самите предмети или близо до тях.

С промените втората възможност ще се допуска само ако има сериозни технически причини за това.

Досега върху самите етикети трябваше да стои надпис “за употреба с храни” или специфичен символ като кафе машина, бутилка за вино, лъжица, който показва употребата им. Ако предназначението на стоката е ясно, няма нужда от това, гласят още промените. Остава обаче задължението върху етикета да има указание за употребата на съдовете, съставките, от които е направен, както и данните за производителя или вносителя.

Тази информация задължително трябва да е на български език.

Правилата в наредбата ще са задължителни за всички, които правят подобни стоки - било то отделни хора или фирми, гласят още промените.

Новите изисквания трябва да влязат в сила на 29 август тази година, пише в проекта на нормативния документ. Всички материали и предмети от целулозна хартия, които не отговарят на новите условия и са произведени по-рано, ще могат да се предлагат в магазините до 28 февруари 2006 година.

--------------

Освен промените в етикетирането към стоките от керамика и стъкло няма други нововъведения.

Изискванията за количествата на олово и кадмий в тези съдове остава същото, каквото е в момента. При готовите биберони и залъгалки, произведени от еластомери или каучук, също не се предвиждат допълнителни изисквания.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK