"Булгартабак Белгород" е обявено във фалит

Дъщерното дружество на "Слънце - Стара Загора БТ" е обявено във фалит, става ясно от съобщение на фондовата борса.

Производството по обявяване във фалит на смесеното българо-руско дружество "Булгартабак Белгород" започна още през 2002 г. по искане на руската държава заради неплатени данъци. Оттогава фабриката не работи, като преди това е произвеждала марките цигари "Родопи", "Интер", "Ту 154". "Слънце - Стара Загора БТ" притежава в задграничното дружество 77%.

Дванайсетте задграничните дружества на холдинга са създадени в периода 1999 - 2001 г. Те са в Русия, Румъния, Украйна, Сърбия и Черна гора, като мажоритарните им собственици са дъщерните компании на холдинга. Годишният им производствен капацитет надхвърля 21 300 тона цигари, но мощностите никога не са били натоварени напълно. Към момента повече от тях са обявени в несъстоятелност или са в процедури по фалит.


Вече нито едно от тях не работи, а в изпълнение на последната приватизационна стратегия за холдинга бяха предприети действия по прекратяването на лицензионните договори между тях и "Булгартабак".

В доклад на икономическото министерство за състоянието на холдинга се отбелязва, че създаването на задграничните дружества е довело до огромни финансови и материални загуби.

Целта на създаването им е била да станат добра база за стъпване на външни пазари. В последната стратегия за продажба на "Булгартабак холдинг" се предвиждаше задграничните дружества да се продават на търг или на чуждестранни партньори. При неуспешни процедури беше предвидено да се мине към ликвидация на фабриките, за да се предпази холдингът от загуби в бъдеще.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK