EVN поддържа интереса си към тецовете

Австрийската ютилити компания EVN планира да инвестира в електроенергийни централи в България и да започне да произвежда електричество в страната след 2007 г., обяви изпълнителният директор на дружеството Петър Лайър, цитиран от агенция APA. Той е председател и на надзорния съвет на двете електроразпределителни предприятия (ЕРП) в Пловдив и Стара Загора, собственост на австрийската компания. EVN смята да закупи съществуващи електроцентрали или да изгради свои мощности в България.

Австрийците проявяват интерес към малки електроцентрали, като компанията предвижда и участието на стратегически австрийски партньори при реализирането на инвестиционните си намерения, които евентуално могат и да придобият миноритарен дял от дружеството. По информация на агенция APA австрийската компания иска да закупи два теца, работещи на въглища, с капацитет между 400 и 700 мегавата и 4 веца с мощност между 20 и 100 мегавата.

EVN беше сред осемте компании, които бяха сертифицирани за участие в конкурса за покупката на тецовете "Бобов дол", "Варна" и "Русе". Компанията обаче не подаде окончателна оферта.


Очакванията на австрийците са потреблението на електроенергия в страната да нараства. В момента в страната средното домакинство потребява около 2500 киловатчаса електричество, докато в Австрия потреблението е с 40 на сто по-голямо. EVN възнамерява да произвежда между 40 и 60% от електричеството, чийто пренос осъществява, в собствените си електроцентрали, заявява още Петър Лайър.

Основният проблем пред австрийците в България остава реализирането на загуба при дистрибуцията на електроенергия. В Пловдив тя е в размер на 20% от общия обем производство, а в Стара Загора - 14%. Целта на компанията е да сведе тези загуби до 9-10%, твърди APA. Според регулаторната рамка за дейността на електроразпределителните дружество за три години те трябва да намалят загубите при преноса и от кражби на ток с 5.5%, което изисква големи инвестиции. Те се отразяват върху цената на тока. Седемте електроразпределителни дружества в България вече поискаха 15-20% увеличение, но регулаторът изисква всяка сума от инвестиционната програма да бъде обоснована.

-----

През миналата седмица Върховната касационна прокуратура постанови да не извършват каквито и да било действия по спряната сделка за приватизацията на ТЕЦ "Бобов дол". Постановлението дойде след сигнал от Българската минна камара и синдикатите, в който се твърди, че продажбата на централата се прави във вреда на националните интереси, а цената по сделката е много по-ниска от балансовата оценка.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK