Марк Жирардели ще строи спортен център в Банско

Извстният ски състезател и носител на световната купа Марк Жирардели има намерение да построи спортен център в Банско, стана ясно след последното заседание на общинския съвет в града. За целта община Банско и Жирардели ще създадат съвместно акционерно дружество "Жирардели спорт център" ЕООД, решиха общинските съветници.

Марк Жирардели иска да инвестира около 8 млн. евро за изграждането на центъра. Общината от своя страна се ангажира с апорта на земя, на която да се изгради спортният център. Земята е повече от 9 дка и се намира над хотел "Стражица", до началото на кабинковия лифт. Имотът ще бъде оценен от експертен оценител, съобщиха от общинската администрация вчера.

Очаква се спортният център да бъде готов през 2006 година. В него ще има зали за различни спортни инициативи. Предвидено е още да се създаде училище за бъдещи звезди на зимните спортове.


Престои решението да бъде оконачателно разписно от отговорните институции, а след това трябва да се регистрира и самото дружество, обясниха още от общината. След това процедурата изисква да се направи оценката, земята да се апортира и чак тогава ще започне проектирането. Всичко това ще отнеме няколко месеца, преди да започне изпълнението на проекта.

Наскоро стана ясно, че през последните месеци общината е издала рекорден брой разрешителни за строежа на нови хотели и сгради. Само от началото на май до края на юни тази година е одобрен строежът на 11 хотела, съобщи преди дни зам.-кметът на Банско Лазар Захов. Новият зимен сезон ще бъде открит със сто хотела в района на курортния град. По думите на Лазар Захов очакванията за туристическите посещения през новия сезон са за увеличение от 5 на сто. Съотношението между българските и чуждестранните туристи е 80 към 20. Представителите на туристическия бранш отчитат засилен интерес на британските туристи към българските курорти. Англичаните и гърците са най-големите групи от чужденци в Банско, сочи информацията на курорта.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK