АП удължи с още 30 дни срока за сделките с тецовете във Варна и Русе

Агенцията за приватизация (АП) удължи с още 30 календарни дни срока за сключване на договорите за продажба на до 100 процента от капитала на "ТЕЦ Варна" и до 100 процента от капитала на "Топлофикация Русе" с РАО "ЕЕС Росии", съобщиха от агенцията. Срокът беше удължен вече веднъж и изтича днес. Руската компания беше избрана от АП в началото на май за участник, спечелил конкурса за двете дружества, като на второ място беше класирана чешката CEZ.

Една от причините за новата отсрочка на ведомството е решението на Комисията за защита на конкуренцията от миналата седмица. Тогава ведомството на Петко Николов постанови, че РАО ЕЕС може да купи едно от двете дружества, за да се избегне ограничаването на конкуренцията в енергийния сектор.

Другият мотив е искането на руската компания за промени в регулаторната рамка за дейността на двете централи, както и настояването за по-ранна либерализация на пазара. Регулаторната рамка беше приета от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и предвижда 12% норма на възвращаемост на инвестициите за РАО ЕЕС, което не я не удовлетворява и тя иска увеличение до 18%. Енергийният пазар на страната ще бъде напълно отворен през 2007 г., когато ще отпадне монополът на НЕК върху вноса и износа.


През миналата седмица изпълнителният директор на АП Тодор Николов съобщи, че преговорите са в ранна фаза и се дискутират принципни въпроси, които са толкова общи, че поставят под въпрос промяната на условията за всички участници в енергийния сектор.

Според публикации в руската преса обаче ЕЕС преговаря с българското правителство за значително намаляване на офертата, с която на 9 май спечели конкурса за приватизацията на двата ТЕЦ-а. Тогава компанията предложи общо 510 млн. евро, като варненското дружество беше оценено на 390 млн. евро, а русенското - на 120 млн. евро. Сега руснаците настояват за драстично намаляване на цената и приближаването й до офертите на втория и дори на третия в класирането, които бяха в рамките съответно на 192 млн. и 24 млн. евро, писа през миналата седмица в. "Ведомости", като се позова на източник, близък до преговорите. Аргументите на РАО ЕЕС били, че при подготовката на конкурса българите не разкрили цялата нужна информация за състоянието на продаваните дружества. Едва след излизането на класирането руснаците установили, че двата ТЕЦ-а се нуждаят от ремонт за десетки милиони долари, а още толкова трябвало да се отделят за постигане екостандартите на ЕС. От руската компания разчитали също да получат с ТЕЦ Варна и пристанището, от което тя се зарежда с въглища, но това се оказало невъзможно.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK