Бизнесът предлага стимули за развитие на текстилния бранш

Секторът текстил и облекло може да е конкурентен на европейския пазар само ако компаниите успеят да се обединят в клъстъри и да затворят цикъла от производството на суровина до готовото облекло. Това каза председателят на борда на директорите на русенската фирма "Дунавска коприна" Милка Димитрова, която беше един от участниците в среща на работодатели, представители на правителствени и научни среди от България и Германия по проблемите на сектора. Тя обясни, че участниците във форума са се обединили около това становище, а членовете на икономическия и социален съвет в отрасъла са набелязали поредица от мерки за насърчаване на бранша.

"Предложихме да бъдат изградени съвместни експертни групи с представители на министерствата на икономиката, финансите и социалната политика, както и на Агенция "Митници" и на БАТЕК (обединението на браншовите организации в сектора) за решаване на конкретни проблеми на цялата лека промишленост", каза Димитрова. Друга идея е финансовите средства по предприсъединителните фондове и програми, свързани с текстила и облеклото, да бъдат разпределяни и контролирани пак от съвместни експертни групи.

Ще бъде предложено да се въведе гратисен период за внасяне на ДДС (от април до септември всяка година) за фирмите, които преработват селскостопанска продукция. Така те ще могат да акумулират средства, които да използват като оборотни пари през активния сезон. Експертите смятат също така, че е важно в сектора лека промишленост да се признават за данъчен разход средствата, инвестирани за закупуване на машини, съоръжения, въвеждане на технологии и ноу-хау. Те ще инициират създаването на фонд за стимулиране на износа, като ще лобират средствата в него да се внасят пропорционално от бюджета и от дружествата от сектор лека промишленост.


Създаване на съвместни лаборатории на граничните пунктове, в които да се проверява реалността на сертификатите, които се представят при митническото оформяне на вносните стоки, е друга идея на специалистите. Тази мярка ще предотврати допускането на вредни и опасни за здравето стоки на българския пазар.

Статистиката показва, че около 25% от общия износ на текстил и облекло е основно ишлеме. Вносът на суровини влошава ефективността на отрасъла, прави го зависим от цените на международните пазари, смятат експертите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK