“Дунавска коприна” пусна в редовна експлоатация мулинажния си цех

Мулинажният цех на една от най-старите текстилни фабрики у нас - “Дунавска коприна”, е пуснат в експлоатация отново и е натоварен на трисменен режим на работа. Това съобщи председателят на борда на директорите на компанията Милка Димитрова. Това е единственият подобен цех в цялата страна. В миналото фирмата беше сред основните производители на естествена коприна в страната, но от десет години предприятието не произвежда този артикул. В края на 2004 година за пръв път, след като дейността на мулинажния цех беше преустановена, бяха направени опити той да заработи. Пускането в експлоатация на съоръженията в него е свързано с напредъка по реализацията на клъстъра “Българска коприна”, сред чиито инициатори беше русенската компания. Неговият старт беше даден на 28 май 2004 г. “Целта при създаването на клъстера беше да обединим малки и средни производства. Структурата, която сме предложили, е типична за вертикалния клъстер, затваряме цикъла от производството на суровината до готовия продукт”, обясни Димитрова.

В резултат на реализацията в страната ще се отворят нови 8 хил. работни места. Когато клъстерът заработи, в страната ще се гледат минимум три реколти пашкули в годината, ще има възможност за получаване на по-висококачествена суровина и европейско качество на крайния продукт - тъкани и конфекция.

Междувременно 80% са натоварени мощностите за производство на жакард в “Дунавска коприна”. Компанията направи ремонт на становете си с марка “Зулцер”, обясни още Милка Димитрова. За осигуряване на по-добри социално-битови условия на работниците в предприятието ръководството се ангажира и с рехабилитация на почивната база на фирмата в Балчик. "След година и половина борба “Дунавска коприна” стана собственик на логото и марката на компанията", каза още председателят на директорския борд.


Милка Димитрова уточни, че вече са получени документите за това от патентното ведомство.

“Дунавска коприна” беше спряла работа преди три години заради изпадане в несъстоятелност и загуба на старите пазари. През 2003 г. беше внесена в съда оздравителна програма, която е съвместна разработка на директорския борд, синдика и мажоритарния собственик - германската  компания “Мюлер и синове”. В нея се предвижда пълно удовлетворяване на кредиторите, както и управленски решения, които да възстановят фирмата до 2008 г.

Идеята за изграждане на клъстъра "Българска коприна" датира отпреди няколко години. “Дунавска коприна” е водещ партньор в проекта за изграждането му. Той предвижда пашкулите да бъдат свилоточени в “Свила” - Хасково, а произведената там продукция да бъде изкупувана от русенската компания. Планирано е на земеделски производители да бъдат раздадени между 10 и 15 хил. кутии семе за пашкули. След отглеждането им и предварителната обработка цялото количество ще се преработва в мулинажния цех на русенската компания.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK