Първият завод на "Шишеджам" в Търговище заработи

Първият завод на "Шишеджам" за производство на стъкло в сряда официално беше пуснат в експлоатация в Търговище. След тържественото откриване заработи най-голямата пещ за производство на домакински стъклени изделия в света с капацитет 200 тона на ден.

Предприятието е специализирано за производството на домашно стъкло и в него са инвестирани 75 млн. долара. Заводът има 8 производствени линии и капацитет от 54 хил. тона, или 235 милиона съда с марката "Пашабахче" годишно. Стоките, които фабриката ще произвежда, се оценяват на 55 млн. долара годишно, като 85% от продукцията ще се изнася. В момента пазарният дял на "Шишеджам" е 12% от пазара на стъклени изделия в Европа, като след пускането в експлоатация на завода в Търговище се очаква той да нарасне до 15%, каза изпълнителният директор на завода Гюлсюм Азери. На 15 август ще бъдат готови първите продукти с марката "Пашабахче", допълни тя.

До средата на 2006 г. се очаква да заработят и другите два завода на холдинга в Търговище, които ще произвеждат още три вида стъкло.


Фабриката е разположена на площ от 400 хил. кв.м и в нея започват работа 579 души, от които само 11 са турци. Персоналът е преминал специално обучение в Турция. Необходимите за работата на завода суровини ще са изцяло български.

Чрез дружеството си "Тракия глас България" в Търговище "Шишеджам" ще открие още два завода за производство на плоско, преработено стъкло и огледала. В проекта турският гигант ще вложи общо 220 милиона долара, като това е най-голямата инвестиция "на зелено" в България до този момент. Производството на плоско стъкло, което ще се реализира за първи път на Балканите, ще започне в първите три месеца на 2006 г. До средата на следващата година ще бъдат открити и производствените мощности за огледала. Общият брой на работните места, които ще разкрие "Тракия глас България" в Търговище, е 1065. Дневно се планира да се произвеждат 725 тона плоско стъкло, които малки и средни фирми от региона могат да преработват за нуждите на строителството. Очакванията на инвеститорите са с изграждането на трите завода годишният оборот да достигне 200 млн. долара.

Турската компания е първата, която получи държавна подкрепа за изграждането на прилежащата инфраструктура, още преди да влезе в сила Законът за насърчаване на инвестициите.

За целия проект от бюджета са заделени 12 млн. долара. "Шишеджам" получи още и безвъзмездно правото на строеж върху държавен терен от 1000 дка в Търговище. Със споразумението от 8 април 2004 г. между България и "Тракия глас България" правителството пое ангажимент да осигури инфраструктурата до заводите. Министерството на земеделието и горите е предоставило малко над 840 дка земеделски земи от държавния поземлен фонд в землището на кв. "Въбел" за изграждане на предприятията.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK