Осем плажа във Варна останаха без наематели

Осем от плажовете във Варна не отговарят на изискванията за водно спасяване и чистота и през това лято останаха закрити. Това съобщи директорът на общинската дирекция "Здравно развитие" Станка Кертикова. Това са плажовете "Буните II", "Варна Буните", "Паша дере", "Чайка" - юг и "Чайка" - централен, "Кабакум" - централен, "Сахара" - 1 и "Сахара" - 2 в комплекс "Св. Константин". С изключение на "Чайка" - юг, и "Чайка" - централен, всички останали са отдадени на концесия и вината за това, че са останали закрити, е на наемателите им.

По данни на варненската областна администрация без стопани това лято са общо девет плажа в областта. Някои от тях досега са били сред най-посещаваните от варненци. На двата плажа - "Чайка" - юг, и "Чайка" - централен, както и на "Черноморец" и източния плаж на варненския квартал "Галата" са поставени табели, че ивиците са неохранявани, но въпреки това те масово се посещават от летовници и жители на града.


Комисия, съставена от представители на БЧК, Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве и община Варна, е констатирала редица пропуски. Сред тях са липса на договори за медицинско обслужване, на правоспособни спасители, необезопасеност на водните площи, липса на трудови договори, на реанимационни линейки и др. На концесионерите на плажовете са издадени предписания и ако те не бъдат изпълнени, общината ще направи предложение до областната администрация за прекратяване на концесионните договори, каза Кертикова.

Причина за нарушения на договори е трудната възвращаемост на инвестициите, коментират концесионерите. Според закона те не могат да изграждат заведения на плажа. Въпреки това забраната масово се нарушава. Приходите от отдаването на чадъри, шезлонги и разносна търговия покриват най вече разходите за почистване и охрана, твърдят наемателите на плажовете. В същото време за водните атракции като джетове, скутери, водни ски и парашути търсене има само в курортните комплекси, където почиват чуждестранните туристи. Минималната такса за ползването на чадър или шезлонг по плажовете във Варна и курортните комплекси край града е 5 лв. По-ниски са цените в курортния комплекс Албена. Там дневната такса за наем на чадър и шезлонг е 3 лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK