BNP Paribas поиска германско ипотечно дружество

Френската BNP Paribas отправи предложение към германската BHW, предаде Ройтерс. Офертата може да се превърне в начало на ценова война за придобиването на германската банка, чиято основна дейност е ипотечното кредитиране.

Като друг вероятен купувач се посочва германската потребителска банка Постбанк (Postank), след като дружеството придоби дял от 10 на сто в BHW в началото на годината.

Комерцбанк (Commerzbank) също е проявила интерес към закупуването. В момента пазарната оценка на BHW възлиза на 2.7 млрд. евро.


Отправянето на официална оферта от страна на BNP Paribas е сигнал за повишен интерес на чуждестранните инвеститори към германския банков сектор, коментират експерти. Предложението би попречило на плановете на Постбанк за разширяване на вътрешния пазар.

BNP вече притежава германско-френския интернет брокер "Кортал консорс" (Cortal Consors), като това й позволява достъп до най-голямата европейска икономика.

Интересът към германския пазар говори за пренасочване на плановете на BNP от досегашната стратегия да завладява позиции в Северна Америка. Досега интересите на банката в Европа бяха съсредоточени в областта на потребителските финансови услуги като потребителски кредити и лизингови схеми за домакинска техника. Според анализаторите причината за промяната на мирогледа на европейските банки спрямо Германия вероятно се дължи на ефекта от плановете на италианската "Уникредит" да купи Хипоферайнсбанк (HVB), коментират експерти.

Ипотеките представляват около 60 на сто от дейността на BHW. Компанията започва като строителна група за държавни служители и профсъюзни членове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK