Общините залагат на културния туризъм

Някои общини имат разработени проекти или вече реализират програми за развитието на културния туризъм на своята територия. Това стана ясно по време на семинар, посветен на развитието на културния туризъм.

Основен проблем пред този вид туристически продукт обаче е лошата инфраструктура и недостигът на средства за нейното модернизиране, обясняват представителите на общините. Липсват както достатъчно пътни артерии, така и туристически бази, в които да се настаняват посетителите, допълват те. През 2004 г. в културно-туристическите обекти са инвестирани само 0.5 млн. евро, сочат още данните на агенцията.

По данни на Агенцията по туризма през миналата година приходите от културен туризъм са около 174 млн. евро, което обаче е една малка част от общия обем на приходите, които реализира туризмът в България.


През тази и следващата година някои общини са си поставили за цел активното развитие алтернативни форми на туризъм. В Ивайловград например е предвидено да се построи хотелска база тип "шато", която да разполага със собствени лозя и голяма дегустационна зала. Общината има потенциала да привлича посетители и с множеството си културни забележителности, паметници и тракийски наследства.

По време на семинара стана ясно още, че има засилен интерес от чужди инвеститори към строежа на четири и пет звездни хотели в близост до уникални културни забележителности в България. Засега има конкретни предложения страната на португалски и германски бизнесмени. Чуждите инвеститори искат да купуват стари бази и да ги превръщат в модерни обекти.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK