"Полимери" АД - корпоративен профил

Дружеството "Полимери" АД е създадено през 1961 г., а през следващата край Девня е пуснат първият завод за хлор и поливинилхлорид, сложил началото на "Полимери". От края на 70-те години предприятието търпи развитие. Започва да работи втори завод за за хлор и поливинилхлорид. Изгражда се инсталация за по екологично производство на дихлоретан, която е проектирана от "Тойо инженеринг" - Япония, по лиценз на "Мицуи Туацо" - Япония, с капацитет 120 хиляди тона годишно. През 1991 г. е въведена в експлоатация новата хлоралкална електролиза по лиценз на HUCKER.

Състояние и основна дейност

Предметът на дейност на компанията включва производство на очистен разсол, техническа сол, течен хлор, дихлоретан, белина, кислол, солна и сярна киселина, натриева основа и други. Към края на 2004 капацитетът на "Полимери" АД за дихлоретан е 120 хил. тона на година, за сода каустик - 120 хил. тона/г., за солната киселина - 60 хил. тона/г., за пластизолите - 5 хил. тона /г., за техническата сол - 10 хил. тона/г., за ферихлорида - 3 хил. тона/г.


Дружеството притежава осем патента, както собствена подстанция, която е част от енергийния пръстен на страната.

От средата на тази година компанията подписа договор с Националната електрическа копания и вече може да купува директно ток от централите. Типично за предприятие в отрасъла на химическата промишленост разходите за електричество са със значителен дял в себестойността на продукцията.

Голяма част от производството на компанията е предназначено за външния пазар, най-вече за Турция. Основни клиенти в страната са "Свилоза" - Свищов, електрическите централи и бутилиращи компании. За първите шест месеца на годината 60% от приходите от продажби се дължат на пласмента на натриева основа (сода каустик). За периода те достигат близо 10 млн. лв. спрямо 4.3 млн. лв. за първата половина на 2004. Спад регистрират единствено приходите от продажба на белина, но те са с незначителен дял от общите продажби. Задълженията до средата на годината са близо 8.2 млн. лв.

"Полимери" АД има участие в три асоциирани предприятия. Това са "АКБ секюрити", "АКБ комерс" и "Югоизточна европейска търговска компания", от които притежава дялове от по 46%.

Приватизация и борсова търговия

"Полимери" е най-голямото предприятие от структурата на контролираната от Николай Банев "АКБ корпорация". Бившият приватизационен фонд "АКБ Форес" закупи част от завода по линия на масовата приватизация през 1996 г. През 1998 г. корпорацията придоби още 24% от предприятието след касова сделка с Агенцията за приватизация за близо 13 млн. долара. За целта беше теглен кредит от Булбанк, който след предоговаряне беше разсрочен до 2005 г. През годините дружеството среща проблеми с обслужването на дълга си към банката и се наложи да продаде оборудването си за производство на поливинилхлорид в Иран.

До средата на 2004 акциите на компанията се характеризираха със слаба ликвидност, като се търгуваха на нива от около 0.60 лв. при номинал от един лев. В края на миналата година инвеститорите се насочиха към позицията на "Полимери", търсейки подценени компании на фона на общопокачващите се борсови цени и през февруари котировките на акциите на девненското дружество достигнаха нива от над 4.00 лв. Последвалият спад на борсовите индекси повлия негативно на книжата на компанията и те се завърнаха на нива от 2.40 до 3.00 лв. Въпреки това дружеството вече попадна в кръгозора на инвеститорите и сделките с книжата на компанията се сключват в почти всяка борсова сесия. От началото на месеца дружеството попадна сред 40-те компании, които се отчитат от фондовия показател BG40.

В края на седмицата "АКБ корпорация", която е мажоритарен собственик на "Полимери", насрочи общо събрание на акционерите за 30 септември, където ще се гласува проекторешението холдингът да продаде дела си от девненското предприятие, който към момента е 60.58%. Така в последната борсова сесия за седмицата се прехвърлиха близо 62 хиляди акции на "Полимери", като цената им достигна рекордна стойност от 4.89 лв. Основният капитал на дружеството се равнява на 5 324 513 лв., разпределени в същия брой поименни акции с номинална стойност от 1 лев. Към средата на годината освен "АКБ корпорация" с нейните 60.58%, дялове в "Полимери" АД имат "Българска холдингова компания" (27.42%) и "АКБ имоти" ЕООД (1.37%), а останалите 10.63% са разпределени между множество малки акционери. В края на юли "Българска холдингова компания" продаде част от притежаваните от нея акции и делът и намаля до 23.06%.

Финансово състояние

През 2002 година компанията отчита печалба от 81 хил. лв., след това приходите от оперативна дейност падат с около 22 на сто и в следващите две години печалбата е съответно 16 и 25 хил. лв. Общите приходи на дружеството за 2004 г. се увеличават с 3 на сто спрямо 2003 и достигат 30.16 млн. лв. С най-голямо тегло в структурата на приходите заемат тези от продажбите на продукция. Техният дял за периода се увеличава от 72 до 87%, като същевременно се увеличават с 5.27 млн. лв. и достигат 26.25 млн. лв. Общите разходи между двете пълни години показват темп на нарастване също с 3 на сто.

Най-големите разходи на компанията са свързани с доставката на електро- и топлоенергия. За първите шест месеца на годината дружеството е похарчило по това перо 7.6 млн. лв., което е 80 на сто от общите разходи за материали. Със сключването на договор купуване на ток директно от централите тези разходи би трябвало да се редуцират.

За полугодието "Полимери" отчита нетна печалба от 4.070 млн. лв., докато за миналата година резултатът е бил загуба от 273 хил. лв. Причината за положителния финансов резултат е в увеличаването на приходите от продажба на продукция от 8 до 16.4 млн. лв., като само приходите от продажбата на сода каустик до средата на годината са повече от донесените от продажбата на всякаква продукция за същия период на 2004. Според последния публикуван отчет на дружеството то има основен капитал от 5.325 млн. лв. Собственият капитал е 59.93 млн. лв., активите са изчислени на 68.08 млн. лв. Дългосрочните вземания на "Полимери" от 17.94 млн. лв. представляват предоставен левов заем на основния акционер "АКБ корпорация".

Силни страни

Добра позиционираност на предприятието - близост до пристанище, железопътни линии

Регионален лидер в сектора

Притежава договор за директно купуване на ток от електроцентралите

Значимост за икономиката на страната

Традиции в производството на химикали

Висококвалифициран персонал

Слаби страни

Зависимост от износа на продукция

Екологични разходи

Необходимост от високи разходи за инвестиции за подновяване на оборудването

Недоверие на част от инвеститорите в мениджмънта на компанията

Възможности

Привличане на нов стратегически инвеститор

Висока степен на финансова автономностБлагоприятна пазарна конюнктура Възможности за увеличаване на дела на продажбите на международните пазари Инвестиционната програма на дружеството е насочена към повишаване на ефективността от дейността Развитие на дистрибуторска мрежа

Опасности

Непълна заетост на производствения капацитет Повишени изисквания по отношение на производствената дейност, както и по опазване на околната среда

Повишаване на цените на петрола, топло- и електроенергията

Повишаване на конкуренцията след влизане на страната в Европейския съюз.

----------

Местонахождение - гр.Девня 9160, Индустриална зона, България

Предмет на дейност - Химическа промишленост - производство на очистен разсол, техническа сол, течен хлор, дихлоретан, белина, кислол, солна и сярна киселина, натриева основа и други

Собственост - "АКБ корпорация" - 60.58%

Служители - 489 души

Записан капитал - 5 324 513 лв.

Брой акции - 5 324 513 броя

Номинал на акция - BGN 1.00

Борсов код - POLIM

За 2005 г.

Максимална цена - 5.88 лв.

Минимална цена - 1.30 лв.

Последна средна цена - 5.59 лв.

Коефициенти

Пазарна капитализация - 29.8 млн. лв.

Продажби на акция - 5.35 лв.

Book Value - 10.49 лв.

P/E - над 100

Price/ Sales - 1.04

Price/ Book Value - 0.53

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK