Община Дългопол ще изгражда вилно селище

Община Дългопол планира изграждането на вилно селище, съобщи кметът й Светльо Якимов. Туристическият комплекс ще бъде разположен край язовир "Цонево" в близост до с. Аспарухово, където от няколко години се осъществява проект за развитие на селски туризъм.

За изграждането на комплекса ще бъдат нужни около 1.8 млн. евро. Финансирането ще бъде осигурено от европейска финансова институция, специализирана в кредитирането на общинския сектор. Якимов обаче не пожела да конкретизира името на институцията. Най-вероятно срокът за погасяване на заема, който ще бъде отпуснат, ще е 10 години с двегодишен гратисен период, каза още кметът на Дългопол.

Вилното селище ще бъде разположено на площ от 350 до 500 дка. Теренът е общинска собственост. Предвижда се с парите от кредита да бъдат изградени малки къщи с архитектурата на традиционните възрожденски постройки в района. След изграждането на селището вилите ще бъдат обявени за продажба.


С приходите ще се покриват част от вноските за погасяването на заема.

Проектът за вилното селище вече е обсъден от общинския съвет в Дългопол. Преди да се стигне до реализацията на идеята обаче, тя ще бъде подложена и на обществено обсъждане. Целта е в района на с. Аспарухово да бъдат привлечени по-компактни групи туристи.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK