"Винзавод Асеновград" се готви да емитира дълг за 5 млн. евро

"Винзавод Асеновград" свиква общо събрание на акционерите на 23 септември се казва в съобщение на Българската фондова борса. Една от точките на дневния ред ще е гласуване на проекторешение за овластяване на съвета на директорите за издаване на облигации в размер до 5 млн. евро.

От компанията коментираха, че една част от заема ще се използва за оборотни средства, а друга ще послужи за инвестиции в засаждане на лозя. Последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общото събрание, е 7 септември.

"Винзавод Асеновград" е познат в страната основно с червените си вина, като за миналата година най-голям относителен дял заемат продажбите от асортиментната гама на мавруда - "Мавруд Асеновград", "Мавруд Цар Асен" и "Мавруд Ритон". Натоварването на мощностите за бутилиране е между 50 и 60%, основната причина за което е реализацията на малки количества вина в бившите съветски републики и намалението на продажбите в Западна Европа. Реализацията на готовата продукция за износ се извършва на база на сключените дистрибуторски договори с "Домейн Бойар" - Лондон, "Острау” - Германия , "Вин и сприт" - Швеция, "Диама" - Чехия, и с други по-малки компании.

По данни от отчета за първите шест месеца на годината дългосрочните задължения на "Винзавод Асеновград" са на обща стойност от 2.9 млн. лв. В по-голямата си част това са инвестиционни кредити по програма "Сапард". Погасен е оборотният заем от 1.6 млн. лв. към Хеброс банк. Краткосрочните задължения за периода са 3.4 млн. лв., като с голямо тегло са тези към доставчици. Финансиранията в размер на 1.9 млн. лв. представляват безвъзмездна финансова помощ, получена на основание извършени инвестиции във връзка с техническото и технологично обновление на завода по проекти на програма САПАРД. Собственият капитал на компанията е 12.95 млн. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK