Износът на ечемик ще надхвърли 500 хил. тона

Около 1.2 млн. тона ечемик се очаква да излязат на пазара през тази година, което е с 68 на сто повече от 2004 г. Реколтата от предишната година е била малко над 500 хил. т, сочи анализ на Министерството на земеделието и горите.

Голямото производство на ечемик и фуражна пшеница през последните две години пренасити вътрешния пазар, затова и фирмите се насочиха предимно към износ, обясняват експерти. Очаква се до края на годината да се експортират над 500 хил. т, като увеличението в сравнение с 2003-2004 г. е значително, тъй като тогава са изнесени едва 19 хил. т.

В същото време вътрешното потребление на зърно продължава да пада, най-вече поради кризата в животновъдството. Докато през миналата година стопанствата са поели 681 хил. т ечемик, през тази година потреблението се очаква да падне със 100 хил. т.


Традиционно царевицата се използва най-много в животновъдството. Преди две години например от общо 2.1 млн. т, които са били използвани за фуражи, над 900 хил. т. са се падали на царевицата. Пшеницата заема около 30 на сто от потреблението, а ечемикът - едва 20 на сто, сочи статистиката.

Голямото предлагане свали цените до рекордно ниски нива. През есента на миналата година ечемикът се е търгувал средно по 116 - 125 лв. за тон, което статистиците отчитат като най-ниски за последните десет години. След въвеждането на автономна квота от 55 хил. т за безмитен износ в страните от Европейския съюз, търсенето постепенно нараства. Това се отрази на цените, които леко започнаха да растат и през януари т.г. достигнаха 138 лв. за тон.

До март тази година българските износители са сключили сделки за над 370 хил. т фуражен ечемик, сочи статистиката. Като се има предвид, че и тазгодишната реколта е добра, до края на годината се очаква да се експортират почти половин милион тона ечемик, колкото е било реализирано преди две години. Стимул за фирмите са и различните експортни облекчения, които страната договори не само със страните от ЕС, но и от ЦЕФТА. През миналата година най-много фуражно зърно е изнесено за Румъния - 54 хил. т, Турция - 50 хил. т, Тунис - 47 хил. т, Кипър - 27 хил. т и Италия - над 23 хил. т.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK