Споровете около "Ада тепе" продължават

Разкриването на мина за добив на злато над Крумовград - "Ада тепе", носи реални опасности за хората и природата за десетилетия напред. Това беше преобладаващото мнение на общественото обсъждане в село Звънарка и в Крумовград на доклада за оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), съобщи БТА. Докладът е изготвен от експерти на инвеститора - канадската компания "Болкан минерал енд майнинг", дъщерна на "Дънди прешъс металс".

Срещу предлаганата технология за извличане на злато по открит способ чрез цианиди се обяви депутатът от ДПС Юнал Тасим.


Според него в момента 95% от крумовградчани са против златодобива над града. Той очаква с компетентно мнение да се включи и местната власт. Според Юнал Тасим, който е инженер-химик, сериозни са притесненията, че заложеното в проекта няма да се случи на практика.

Депутатът изтъкна като пример, че в света никъде не е постигната 100-процентова рекултивация, каквато е заложена в проекта на инвеститора.

Тасим заяви, че като депутат от този край той ще използва всички парламентарни възможности за спирането на проекта. Кметицата на общината Себихан Мехмед посочи, че по оценка на наети от администрацията експерти в отпадъците от бъдещото производство ще има тежки метали в опасни количества.

Изпълнителният директор на "Болкан минерал енд майнинг" Лоранс Марсланд изложи пред крумовградчани основни моменти от инвестиционното предложение на проекта на компанията.

Близо 240 млн. долара ще инвестира "Дънди" за разработката на златното находище край Крумовград чрез дъщерната си компания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK