"Златни пясъци" влага 13 млн. евро във вилни селища

“Златни пясъци” АД възнамерява да инвестира 13 млн. евро през 2005 и 2006 година, съобщиха от компанията. Средствата ще бъдат вложени в изграждането на луксозни жилищни имоти и вилни селища на територията на курортен комплекс Златни пясъци.

Около 7 млн. евро ще бъдат инвестирани в изграждане на вили “Холидей вилидж “Адмирал”, които са в процес на строеж. В края на годината ще започне и изграждането на 20 броя вили с изглед към морето.

Над 5 млн. евро ще бъдат вложени в преструктурирането на хотел “Иглика” в апартаменти, като към настоящия етап преструктурирането почти е завършено. Дружеството също така предвижда и строеж на други жилищни сгради, но все още проектите са в процес на разработка.


За обновяването на първа алея на курорта, което се извършва на етапи и ще продължи близо две години, пък ще бъдат необходими около 1 млн. евро.

Тази инвестиция включва основна подмяна на настилките, дооформяне на зелените площи в комплекса, както и подмяна на алейното осветление.

Един от основните проблеми е подържането на инфраструктурата и затова курортът работи по идеи за привличане на средства от предприсъединителните европейски фондове.

Според информация от дружеството в момента в хотелите, собственост на “Златни пясъци” АД, са почивали над 20 000 туристи. За сравнение за същия период през миналата година почиващите са били 17 700. През настоящата година са реализирани 160 500 нощувки, срещу 157 000 за същия период на миналата година.

По традиция и тази година основен пазар на дружеството е Германия. На второ място е Русия и страните от ОНД , а на трето - България. Интересно е да се отбележи, че спрямо миналата година летовниците от България са се увеличили над два пъти и половина.

За първото полугодие на тази година нетните приходи от продажби на "Златни пясъци" АД се увеличават до 5.97 млн. лв., спрямо 5.11 млн. лв. за година по-рано. Нарастването на постъпленията не се отразява в крайния финансов резултат и за периода дружеството увеличава загубата си до 3.3 млн. лв. за първите шест месеца на тази годината.

Предвид сезонността на приходите реално нарастването на броя на нощувките ще се отчете в деветмесечния отчет.

Вчера на фондовата борса се изтъргуваха 252 акции от "Златни пясъци" при средна цена от 16.99 лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK