Шкорпиловци иска да стане най-голям курорт на Северното Черноморие

Курортна зона с 25 - 30 хил. легла ще бъде изградена в Шкорпиловци, съобщи кметът на Долни чифлик Светльо Якимов. По думите му това ще бъде най-големия курорт по Северното Черноморие. За сравнение - Златни пясъци в момента не надвишава 24 хил. легла. Проектът е дело на варненския арх. Симеон Саралиев. Заданието е изработено по поръчка на община Долни чифлик с финансовата подкрепа на групата ДЗИ. Тя вече е дала и 50 хил. лв. за разработката на план за електрификация, каза Саралиев. Проектът се оценява на около 1 млрд. лв.

Интерес към реализацията проявяват инвеститори от Италия, Швейцария и Белгия, каза също Стоянов, без да конкретизира кои.

В курортната зона вече е започнало проектирането на около 1000 жилища и модерен 5-звезден хотел с 500 стаи. Той ще бъде най-високият в комплекса. Всички останали сгради няма да надвишават три етажа. Останалата част от комплекса ще бъде застроена терасовидно - "къща върху къща", като във Велико Търново. Всички сгради ще бъдат с изглед към морето. Районът е благоприятен, защото няма свлачища, посочи Саралиев. Върху строителството ще има пълен строителен контрол. Проектът представлява първото комплексно проектиране със строителен план с макет с обемно изграждане, геоложки доклад, план за земеразделяне, вертикална планировка, улична мрежа и застройка, обясни Саралиев.


Зоната ще бъде разположена на площ от над 2.5 хил. дка. Частни имоти са около 300 дка от целият терен. Останалата част от парцела представляват общинска земя и държавен горски фонд. Според проекта няма да бъдат изсичани гори, а луксозните къщички ще бъдат изграждани между дърветата. Не е изключено държавата също да участва в бъдещ холдинг като собственик на 2 хил. дка земя.

Термалните извори в района ще дадат възможност за целогодишна експлоатация на комплекса. Предвиден е строеж на яхтено пристанище и голф игрище върху 300 дка. Ще бъде изграден и стадион, на който спортисти от Северна Европа ще могат да тренират целогодишно.

Ще има и "вътрешно море" - голям изкуствен водоем, който ще черпи вода от морето, но поради плиткостта си ще се затопля бързо. Това ще позволи удължаване на курортния сезон с поне два месеца. Плажната ивица на комплекса е около 7.2 хил.м, а вътрешните 100 метра ще бъдат с два плажа покрай водата. Цялостният проект предвижда още крайбрежна алея да свърже плажната зона пред някогашния къмпинг "Луна" с яхтения порт в Бяла. Реализацията на алеята ще струва около 8 млн. лв.

Строителството на новия комплекс обаче ще стане възможно след изграждането на магистрален водопровод "Камчийски пясъци".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK