В Мелник се строят три нови хотела

Легловата база в Мелник ще се увеличи с още 150 легла, съобщи кметът на града Емануил Деведжиев. В момента там се строят нови три хотела, които се намират в центъра на града. С новите туристически обекти легловата база ще достигне близо 900 места. По-голямата част от тях се отдават в частни квартири или в млаки семейни хотели. Обектите, които сега се изграждат, са от типа малки или средни хотели с до 50 легла. По думите на кмета тази година броят на посетителите в града е повече от миналата, като на седмица в Мелник пристигат около 10 хил. туристи. Активният сезон е през лятото и продължава до септември. Градът се радва на голяма посещаемост и по време на християнските празници.

Голяма част от туристите обаче пътуват до Мелник за един ден и не остават там да пренощуват. Това се отнася най-вече за чужденците, които участват в обиколните програми на туроператорите и минават през града за няколко часа. Програмите включват най-често и посещение на Роженския манастир, който се намира в близост до града. Освен това туристическите турове може да се комбинират и с посещение на избите и винопроизводителите в региона.

Представителите на туристическия сектор обясняват, че Мелник има възможността да развие активно селския и културния туризъм, но този потенциал все още не се използва достатъчно.


По думите на кмета през последните месеци се забелязва силен интерес от страна на чужденците, които искат да купуват къщи в региона. От имот в Мелник се интересуват финландци, гърци, американци и др., обясни още Емануил Деведжиев.

По информация на агенцията за недвижими имоти "Имот.бг" ( http://www.imot.bg/)в момента има обявени няколко къщи и имоти за продажба, като средната цена на къщите е 115 евро за кв.м, а на незастроените парцели - 50 евро на кв.м. Сравнено с останалите планински туристически курорти цените са сравнително ниски, но причината е, че къщите са масивно старо строителство, обясниха още от агенцията. Засега обаче не се забелязва концентрация на силен инвеститорски интерес, обясниха от "Имот.бг".

Наскоро общината получи средства в размер на 120 хил. лв. за подновяване на инфраструктурата в града.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK