Министерството на земеделието ще разпределя квотите за износ за ЕС

Министерството на земеделието и горите ще побърза с разпределението на квотите за износ на земеделски продукти за Европейския съюз, регламентирани в допълнителния протокол по асоциирането. България го подписа след присъединяването на десетте страни-членки през миналата година, съобщиха от агроведомството. Досега тези квоти се разпределяха от Агенция "Митници", но след последните промени в Закона за подпомагане на земеделските производители те минават към земеделското министерство.

Според протокола с Евросъюза квотите за внос в общността бяха актуализирани и България получи по-големи количества, които се внасят без или с намалено мито. По искане на браншовите съюзи беше решено квотите да не се разпределят наведнъж, а на четири части през годината. Според договореностите с ЕС от 1 юли 2005 г. до 30 юни 2006 г. България има право да изнесе 10 050 т прясно, замразено, сушено или пушено свинско месо, както и свински колбаси. Квотата за пилешко месо е 1900 т, за сланина - 7500 т, и за мляко и сметана на прах - 3 хил. т.

Въпреки че лицензирането на износителите трябваше да стане до средата на годината, процедурите се забавиха по обективни причини, поясниха експерти от агроведомството. Протоколът с ЕС е бил ратифициран в края на мандата на 39-ото Народно събрание. Самата наредба за издаването на лицензите пък е влязла в сила в началото на юли. Първата квота е била разпределена от Агенция "Митници" по стария закон, докато останалите количества ще се лицензират от агроминистерството.


Втората квота за свинското месо от 2512 т ще бъде изнесена за периода 1 октомври - 31 декември 2005 г., съобщиха от дирекция "Икономическа политика" в Министерството на земеделието. Количеството за износ на пилешко месо е 475 т, за консервирано пилешко месо - 487 т, за сланината - 1875 т и 750 тона, съобщиха от агроведомството. Третата и четвъртата квота ще се разпределят през декември и март догодина.

Според износителите въпреки закъснението те ще успеят да подготвят документите, защото практиката им е позната. Една фирма може да кандидатства най-много за една трета от размера на общата квота, която се обявява за износ, поясниха експерти. Заявленията и формулярите за лицензи ще се приемат от 15 до 20 септември в сградата на земеделското министерство.

На видно място в приемната на ведомството ще бъдат изложени попълнени образци на заявление и формуляр на лицензия и указания за тяхното попълване. Такава информация фирмите могат да получат също от интернет страницата на министерството www.mzgar.government.bg, както и от дирекция „Икономическа политика” на тел. 02/985 11 535, 985 11 534 и 985 11 546.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK