ОББ пуска жилищни кредити за 5.9% през първите 3 години

Обединена българска банка (ОББ) пуска на пазара жилищни кредити при фиксирана лихва от 5.9% за първите три години в евро. Това съобщи в сряда главният изпълнителен директор на банката Стилиян Вътев. След изтичане на първоночалния срок лихвата ще е плаваща. Годишата такса управление е в размер на 0.5%, която на практика покрива разходите по застраховките, нужни при кредита.

Досега кредитната институция оферираше лихва от 6.5% за първата година. При левовите заеми за нов дом банката ще предложи промоционална цена от 5.9% за първата година, след което лихвата ще е 8.75%. Продуктът става възможен, след като миналата седмица банката успешно пласира тригодишна еврооблигационна емисия в размер на 100 млн. евро при рекордно нисък купон от 2.75%.

Следващата седмица ОББ ще представи продукт от ново поколение, заявиха още оттам.


Преди няколко дни Банка ДСК обяви намаление по лихвата си по жилищните заеми. Тя вече е 5.9% за първата година, а за останалия период е 10.5%. Той може да бъде и 9 на сто, ако се изпълнят някои условия на банката, които дават достъп до преференциалните проценти.

По данни на БНБ към края на юли ипотечните заеми са в размер на 1.6 млрд. лв., като годишният им ръст е от над 140%.

ОББ твърдо държи второто място след ДСК в областта на кредитирането на населението. При потребителските заеми тя е с пазарен дял по данни към полугодието от близо 20%, а при жилищните - 14%.

Банката е третата по големина на активите банка у нас с балансово число към първото полугодие от 2.7 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Кредитният й портфейл е 1.9 млрд. лв., от които около 40% са отпуснати на гражданите. Нетната печалба на институцията за първите шест месеца на годината е в размер на 37.5 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK