Компании имат още седмица за участие в белгийските търгове с "чист въздух"

След около седмица, на 23 септември, изтича крайният срок за заявяване на интерес от страна на българските компании за участие в търговете за продажба на права за емитиране в атмосферата на вредни газове, организирани от белгийското правителство. Съобщението разпространи правителствената агенция, която се занимава с организирането на аукционите.

Всички необходими документи и формуляри, както и условията за подаването им могат да се намерят на интернет страницата www.klimaat.be/jicdmtender .

Белгия иска да закупи около 12.3 млн. права (или 12.3 млн. тона), за което е предвиден бюджет от 9.3 млн. евро. Това означава, че средната цена на един тон може да е под 1 евро. За сравнение - средната цена, постигната на подобните търгове, организирани от холандското правителство, е над 4 евро на тон.


В търга могат да участват компании от страни, които са ратифицирали Протокола от Киото, като представените проекти трябва да намаляват емисиите на вредни газове от този протокол. Проектите трябва да са поне за периода 2008 - 2012 г. и да не са завършени преди началото на 2000 г.

Заявяването на интерес е първият етап от провеждането на търга. На тази база белгийските власти ще преценят административната, техническата и финансовата възможност на дружествата да участват в конкурсите. От ноември до февруари ще се проведе втората част, в която кандидатите ще трябва да представят офертите си. Победителите в конкурса ще бъдат поканени на преговори, след което ще се подпишат договорите с Белгия. Съществува и възможността част от разходите на компаниите, които кандидатстват (20 хил. евро), да бъде изплатена от белгийската страна.

Български компании имат възможност да сключват подобни договори с Холандия, Швейцария, Австрия, Дания и Прототипния въглероден фонд на Световната банка. Страната е в процес на договаряне с Германия, Япония, Швеция, Италия, Испания и Франция. За да може наши предприятия да продават "чист въздух", най-вероятно ще трябва да се подпише подобен договор между България и Белгия, смятат специалисти.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK